MAASTRICHT: PICULA NA 11. MINISTARSKOJ KONFERENCIJI OESS-A

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), među kojima i šef hrvatske diplomacije Tonino Picula, okupit će se u ponedjeljak i utorak na 11. ministarskoj konferenciji OESSa u nizozemskom Maastrichtu .

Glavne teme dvodnevnog zasjedanja, koje se održava pod predsjedanjem nizozemskog ministra vanjskih poslova i budućeg glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera, bit će nova uloga OESS-a u borbi protiv prijetnji globalnoj sigurnosti u 21. stoljeću.

Očekuje se da će ministri raspravljati o regionalnim sukobima, borbi protiv terorizma, promicanju tolerancije i vjerskih sloboda, te sprečavanju trgovine ljudima.

Nizozemska je tijekom svog ovogodišnjeg predsjedanja organizacijom kao prioritetan zadatak OESS-a označila stvaranje nove strategije u borbi protiv "novih prijetnji" globalnoj sigurnosti, osobito terorizma.

De Hoop Scheffer je više puta ponovio da je borba protiv globalnog terorizma od najveće važnosti, ali i naglašavao da se ona ne smije voditi nauštrb temeljnih demokratskih i ljudskih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

OESS je već prihvatio akcijski plan za borbu protiv trgovine ljudima, a na konferenciji bi se, kako se očekuje, trebalo raspravljati o konkretnoj provedbi predloženih mjera.

OESS je najveća regionalna sigurnosna organizacija u koju je uključeno 55 zemalja iz Europe, srednje Azije i Sjeverne Amerike, kao i deset azijskih i mediteranskih zemalja partnera. Uloga organizacije je rano upozoravanje na moguće krize, sprečavanje sukoba, upravljanje krizama, te obnova povjerenja i institucija nakon sukoba.

Na konferenciji u Maastrichtu zemlje članice uglavnom će predstavljati ministri vanjskih poslova, među kojima i američki državni tajnik Colin Powell, kao i ministri Njemačke i Rusije Joschka Fischer i Igor Ivanov. Ministar Picula trebao bi se skupu obratiti u utorak.

Nizozemska je policija priopćila da očekuje da će se u Maastrichtu tijekom konferencije okupiti između tri i pet tisuća prosvjednika neprijateljski raspoloženih prema američkoj politici na Bliskom istoku. Organizatori prosvjeda, koordinacija pokreta za obranu prava čovjeka i udruga protiv rata nazvana Enmasse, namjeravaju prosvjedovati protiv kršenja ljudskih prava u ratovima u Afganistanu i Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara