Macron će u ponedjeljak objaviti pismo Francuzima

Macron će u ponedjeljak objaviti pismo Francuzima
Foto: ENA

FRANCUSKI predsjednik, Emmanuel Macron, najavio je da će u ponedjeljak objaviti svoje "pismo Francuzima" u kojemu će reći što će učiniti sa zaključcima velike nacionalne rasprave koja počinje dan poslije.

"U pismu koje se spremam napisati Francuzima reći ću što planiram učiniti" sa zaključcima rasprave, rekao je na tradicionalnom primanju u Elizejskoj palači u prigodi Bogojavljenja na kojemu se reže golemi "Kraljevski kolač".

Kaže kako se radi o važnom trenutku za Francusku

Preuzeti obveze u vezi s tim pitanjem "uvjet je da se (rasprava) ozbiljno shvati", rekao je novinarima.

"To je važan i veoma koristan trenutak za našu zemlju. To je velika prilika, svi je moramo iskoristiti, odgovorno, s rizikom i nepoznanicama" koje ju prate, dodao je predsjednik.

"Želim istinsku raspravu. Ne raspravu u kojoj su poznati sadržaj i završetak", rekao je.

Francuska vlada želi nacionalnom raspravom umiriti nezadovoljstvo Žutih prsluka koji su za subotu najavili novi u nizu prosvjeda započetih u studenom prošle godine zbog visokih troškova života.

Premijer Edouard Philippe će u petak dopodne u Matignonu razgovarati o tome s velikim dijelom sindikalnih čelnika. U ponedjeljak će izložiti načine provedbe te inicijative kakve još nije bilo u Francuskoj i za koju je priznao da je složena i dodatno otežana nakon povlačenja njezine prve organizatorice Chantal Jouanno i Nacionalnog povjerenstva za javnu raspravu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara