Macron upozorava na klimatske promjene: "Gubimo bitku, vrijeme je da počnemo hitno djelovati"

Macron upozorava na klimatske promjene: "Gubimo bitku, vrijeme je da počnemo hitno djelovati"
Foto: Hina
 
FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak na summitu o klimi u Parizu na znatno ubrzanje napora na zaustavljanju globalnog zatopljavanja jer će u suprotnom bitka biti izgubljena.
 
"Upravo gubimo bitku protiv globalnog zatopljavanja. Ne idemo dosta brzo i to je dramatično. Svi se moramo pokrenuti, inače ćemo svi morati podnijeti račun", upozorio je Macron sudionike summita.
 
Macron je organizirao One Planet Summit uz pomoć UN-a i Svjetske banke, točno na drugu godišnjicu Pariškog sporazuma o zaštiti klime. Na summitu su se okupili predstavnici više desetaka zemalja svijeta, međunarodnih organizacija, velikih kompanija i niz globalno poznatih osoba poput Arnolda Schwarzeneggera, Seana Penna, Michaela Bloomberga i Billa Gatesa. "Vrijeme je da počnemo hitno djelovati jer nećemo moći reći da nismo znali", rekao je Macron.
 
"Investirati u fosilna goriva znači investirati u našu propast"
 
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upro je prstom u fosilna goriva, koja su u najvećoj mjeri odgovorna za klimatske promjene.
 
"Investirati u fosilna goriva znači investirati u našu propast", rekao je Guterres. "Činjenica je da su fosilna goriva u velikoj mjeri subvencionirana, a to znači da investiramo u vlastiti gubitak", rekao je glavni tajnik UN-a.
 
On je upozorio da je bitka protiv klimatskih promjena daleko od dobivene i da je to "najveći izazov naše epohe": "Pariški sporazum je postavio temelje za ambiciozno djelovanje, ali svjesni smo da današnji napori ne vode k tome. Financiranje bi moglo i trebalo biti i bit će odlučujući čimbenik. To će činiti razliku između izgubljenog i dobivenog rata.''
 
Stoga je pozvao financijski svijet, koji je sada u krizi i često je prisiljen posuđivati novac čak i uz negativne kamate, da investira u profitabilnu, niskougljičnu proizvodnju, koja povoljno utječe na okoliš.
 
Svjetska banka prestaje financirati istraživanje i eksploataciju nafte i plina
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Velik udarac svjetskim naporima na usporavanju klimatskih promjena zadao je američki predsjednik Donald Trump koji je ovoga ljeta jednostrano potpisao istupanje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma. Bivši američki državni tajnik John Kerry to je nazvao "sramotnom i autodestruktivnom odlukom". Kerry je ipak izrazio uvjerenje da će Trump ubrzo promijeniti tu odluku.
 
Svjetska banka je na summitu objavila da će nakon 2019. godine prestati financirati istraživanje i eksploataciju nafte i plina. To je prva multilateralna banka koja je u energetskom sektoru preuzela takvu obvezu.
 
Već od sljedeće godine, Svjetska banka će svake godine objavljivati koliko projekti koje ona financira emitiraju stakleničkih plinova u sektorima koji najviše zagađuju, poput energetike. Neke banke i osiguravajuća društva kao što su ING i Axe najavili su da će prestati investirati u poduzeća koja sudjeluju u izgradnji elektrana na ugljen.
 
Investitori će objavljivati popis najvećih zagađivača 
 
Skupina od više od 200 velikih investitora, banaka, mirovinskih fondova itd. odlučila je povećati pritisak na 100 kompanija, koje spadaju među velike zagađivače, poput energetskih divova BP-a, Chevron Coal India, proizvođača zrakoplova i automobila Airbus, Ford, Volkswagen. Ti investitori pozorno će pratiti na koji način se te tvrtke ponašaju u vezi sa zaštitom klime i objavljivati popis najvećih zagađivača.
 
Europska komisija je na summitu predstavila akcijski plan za planet, koja sadrži deset inicijativa za modernije i pravednije društvo.
 
Zaklada Bill Gates najavila je da će 315 milijuna dolara posvetiti istraživanju u poljoprivredi kako bi se pomoglo najsiromašnijima, poglavito u Africi, da se prilagode klimatskim promjenama. I Europska komisija će u tu svrhu izdvojiti 318 milijuna dolara.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz klimatske promjene, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: klimatske promjene.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara