Macron poziva na reformu kontrole migracija i zaštitu prava na azil

Macron poziva na reformu kontrole migracija i zaštitu prava na azil
Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron je izjavio pred Vijećem Europe da će pravo na azil nestati ako se ne poduzmu mjere borbe protiv zaobilaženja ili čak uskraćivanja tog prava. 

U govoru pred parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe u Strasbourgu Macron je ponovo inzistirao na potrebi reforme "kontrole migracijskih priljeva" i zaštiti "prava na azil".

"Nismo realni ako nemamo hrabrosti suočiti se sa zahtjevom za kontrolom, koji su iskazali svi naši sugrađani, ako jasno ne vidimo da u brojnim slučajevima azil traže osobe iz sigurnih zemalja i da se danas pravo na azil često očito zaobilazi, čak i uskrati", dodao je.

"Ako dopustimo da pravo na azil postane predmetom odvraćanja i trgovine, ono će nestati", upozorio je francuski predsjednik.

On drži da je pravo na azil "jedna od naših najosnovnijih tekovina, onoga što jesmo, i nastalo je na ovom kontinentu".

Francuska u vrhu zahtjeva za azilom

Prema podacima OECD-a, Francuska je 2018. s gotovo 110.000 zahtjeva za azilom bila na vrhu uz Tursku (116.000) i Njemačku ( 162.000). 

Iako je broj zahtjeva u Njemačkoj u padu, u Francuskoj je 2018. porastao za 20 posto drugu godinu zaredom zbog brojnih zahtjeva albanskih i gruzijskih građana, koje francuske vlasti uglavnom smatraju neutemeljenima.

Emmanuel Macron je nedavno pokrenuo raspravu o imigraciji i ponovio da Francuska ne može prihvatiti sve ako ih želi dobro prihvatiti.

Ponovio je potrebu poduzimanja mjera na europskoj razini, posebice za zaštitu granica i raspodjelu migranata.

Također je ocijenio da ne treba popustiti pod pritiskom Turske, dok se nedavno pojačao priljev migranata na grčke otoke. 

"S Turskom treba poraditi na poštivanju sporazuma EU - Turska iz 2016.", dodao je.

Atena je najavila da je spremna do kraja 2020. godine vratiti u Tursku oko 10.000 migranata. 

Macron je pozvao i na jačanje Europe i njezinih vrijednosti kako bi se odgovorilo na "povratak velikih strahova" koji hrane fascinaciju autoritarnim režimima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara