Macron završio posjet Srbiji

Macron završio posjet Srbiji
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Francuske Emmanuel Macron završio je danas dvodnevni posjet Srbiji koji se u Beogradu ocjenjuje kao "povijesni", a njegov domaćin, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, osobno ga ispratio do zrakoplova, uz crveni tepih i počasnu postrojbu Garde Vojske Srbije.

"Hvala na svemu, dragi prijatelju. Vidimo se uskoro“, poruka je objavljena na službenom Instagram profilu predsjednika Srbije uz fotografije ispraćaja u zračnoj luci "Nikola Tesla“, gdje je Vučić u ponedjeljak i dočekao Macrona.

Razgovarao s umjetnicima

Današnji dio posjeta nije bio otvoren za javnost, a Macron i Vučić su se tijekom prijepodneva sastali sa studentima iz Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO).

"Hvala vam na naporima da promijenite regiju. Obveza nas političkih lidera i državnika je da stvorimo okruženje za bolju budućnost", Vučićeva je poruka na Instagramu kojom je popraćen njegov i Macronov razgovor sa studentima.

Macron je danas razgovarao i sa skupinom umjetnika i istaknutih javnih ličnosti koji "na različite načine predstavljaju sponu između Srbije i Francuske“.

Srpski mediji danas sa simpatijama i pretežito u superlativima komentiraju jučerašnji prvi dan posjeta, poglavito Macronov emotivni govor u ponedjeljak navečer pored spomenika zahvalnosti Francuskoj, uz ocjene kako je to bila poruka srpskom narodu da je Francuskoj i dalje "u srcu".

Govorili o rješavanju kosovskog pitanja

Politički dio posjeta protekao je uz Macronove poruke o rješavanju kosovskog pitanja dijalogom i bez povratka u povijest te njegovim stajalištima o proširenju Europske unije koje ne vidi kao opciju kojoj moraju prethoditi dubinske reforme i unutarnji preustroj među 28 članica Unije.

Tijekom posjeta francuski je predsjednik poslao "jasne poruke“ u vezi rješavanja kosovskog pitanja, europskih integracija Srbije i srpsko-francuske suradnje, prve su ocjene  Macronova dvodnevnog boravka u Beogradu, a njegov je posjet nazvan "povijesnim".

Bio je to prvi posjet francuskog predsjednika srbijanskoj prijestolnici poslije skoro dva desetljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara