Mađarska će slati u zatvor ljude koji pomažu migrantima

Mađarska će slati u zatvor ljude koji pomažu migrantima
Foto: Hina/EPA

MAĐARSKA vlada, s Viktorom Orbanom na čelu, izradila je nove prijedloge zakona prema kojima će tretirati kao kriminalce sve one koji pomažu iregularnim migrantima koji traže azil. 

Ako zakoni u trenutnom obliku prođu u mađarskom parlamentu, gdje vladajući imaju dvotrećinsku većinu, sve od tiskanja letaka s informacijama za tražitelje azila do nuđenja hrane, smještaja ili pravne pomoći tretirat će se kao kazneno djelo.

Ustavom će se zabraniti transfer azilanata iz drugih zemalja EU

Ustav će također biti izmijenjen kako bi zabranio transfer tražitelja azila iz drugih zemalja članica EU u Mađarsku. 

Mađarska se, podsjetimo, zajedno s ostalim članicama Višegradske skupine Poljskom, Češkom Republikom i Slovačkom, oštro protivi EU direktivi o premještaju 160 tisuća izbjeglica iz Sirije i Eritreje koje se nalaze u Grčkoj i Italiji, gdje su migrantski kampovi prepuni, a novi migranti i izbjeglice dolaze svakodnevno preko Sredozemnog i Egejskog mora. 

Mađarska uvodi nove zakone iako trenutno izuzetno mali broj migranata ili izbjeglica ulazi u Mađarsku, prvenstveno zbog zastrašujuće dvostruke ograde sa žilet-žicom na granici Mađarske i Hrvatske, odnosno Srbije, javlja BBC.

Orban za priljev migranata krivi Sorosa i Bruxelles

Orban je prošlog mjeseca uvjerljivo izabran za treći premijerski mandat, a kampanja je bila obilježena upravo antiimigrantskim porukama, kao i demoniziranjem američkog milijardera židovsko-mađarskog porijekla Georgea Sorosa i njegove nevladine organizacije, koje krivi za poticanje masovne muslimanske imigracije u Europu.

Za tu zavjeru Orban, osim Sorosa, krivi i Bruxelles. "Tisuće plaćenih aktivista, birokrata i političara u Bruxellesu rade na tome da se migracija proglasi temeljnim ljudskim pravom", rekao je u svom inauguracijskom govoru.

Do godinu dana zatvora za one koji pomažu migrantima

S obzirom na to da je Soros u Mađarskoj pod Orbanom praktički pretvoren u državnog neprijatelja, i nije iznenađenje da se novi zakon zove upravo - "Zakon za zaustavljanje Sorosa". Soros je, pak, odbacio Orbanove optužbe u govoru pred Europskim vijećem za međunarodne odnose u Parizu u utorak i zauzvrat optužio Orbana da narušava temeljne vrijednosti EU. Soroševa Zaklada otvorenog društva nedavno je i najavila da se potpuno povlači iz Mađarske uslijed sve veće pravne represije u toj zemlji.

Mađarske novine Magyar Hirlap javljaju da se za one koji pomažu migrantima prijeći granicu, dobiti azil ili im financiraju migraciju predviđa kazna od nekoliko dana pa sve do godinu dana zatvora. Mađarska je 2015. bila jedna od glavnih zemalja pogođenih migrantskom krizom, kada je gotovo milijun migranata i izbjeglica nahrupilo preko Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, uglavnom za Njemačku i Švedsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara