MAĐARSKA: NA KONFERENCIJI O ZDRAVLJU I OKOLIŠU USVOJEN PLAN AKCIJE ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA DJECE

Usvajanjem Akcijskog plana o dječjem zdravlju i životnoj sredini u Europi (Children?s Environment and Health Action Pan for Europe ? CEHAPE? kao i zajedničke Deklaracije sudionika Ministarske konferencije o zdravlju i okolišu u Budimpešti, u petak je s radom završio trodnevni skup pod nazivom ? Budućnost naše djece? na kojem je sudjelovalo više od 800 sudionika iz 52 europske zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije koja je i organizator konferencije.

U ime svih sudionika konferencije na kojoj je bilo i 70-tak ministara zdravstva i zaštite okoliša, dokumente su potpisali generalni direktor WHO-a za Europu dr. Marc Danzon, te mađarski ministar zdravstva, socijalne skrbi i obiteljskih odnosa dr. Mihaly Kokeny i ministar Zaštite okoliša i voda Mađarske dr. Miklos Persanyi.

U deklaraciji 52 europske države obvezuju se da će raditi na poboljšanju osnovnih regionalnih ciljeva vezanih za zdravlje djece koje je ugroženo zagađenim okolišem, nedostatkom pitke vode, kemijskim supstancama, smanjivanju i prevenciji respiratornih oboljenja zbog zagađena zraka, kao i astme i različitih vrsta alergije, zbog kojih godišnje u Europi umire 100 000 djece do pet godina života.

U Deklaraciji se podsjeća kako su promjenom klime (poplave, suše, valovi vrućina i razdoblja hladnoća) izazvani ozbiljni zdravsteni i socijalni problemi u Europi osobito u gradskim područjima. Upozorava se kako se velika pozornost treba usmjeriti na kemijski sastav predmeta s kojima djeca svakodnevno dolaze u obzir, prije svega igračaka. Unatoč direktivi Europske zajednice o medicinsko-sanitarnoj ispravnosti igračaka, sudionici Ministarske konferencije o zdravlju i okolišu istaknuli su kako su nužni i dodatni uvjeti. Ti dodatni uvjeti uključuju regulaciju sadržaja kemijskih tvari u igračkama i zabranu za igračke načinjene od PVC-a koji sadrži štetne tvari. Upotrebu mirisa kod proizvoda za dječju njegu i ostalih proizvoda za djecu treba zabraniti ili svesti na minimum, ocijenili su sudionici Ministarske konferencije u Budimpešti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U usvojenom Akcijskom planu dječjeg zdravlja i životne sredine, europski ministri i predstavnici država članica Svjetske zdravstvene organizacije, ističu između ostaloga zabrinutost zbog izloženosti djece dugoročnoj toksičnosti, uključujući mnoge kemikalije koje su karcinogene, neurotoksične, imunotoksične, genotoksične, te izazivaju endocrine i alergijske poremećaje kod djece. Posebno je istaknuta zabrinutost zbog duhanskog dima u okolišu, postojanih organskih zagađivača, teških metala i fizičkih agensa (kao što su ultraljubičasto zračenje (UV), ionizirajuće zračenje i buka, koji kontaminiraju okoliš i tako izlažu opasnosti muškarce i žene reproduktivne dobi te djecu. Problem neadekvatne prehrane, roditeljske skrbi, siromaštva, povreda i nasilja nad djecom trebaju se naći u akcijskim planovima pojednih država čiji je cilj pomoći zdravlju i budućnosti djece, navodi se .

Hrvatska delegacija na Ministarskoj konferenciji o zdravlju, sudjelovala je u radnim skupinama za izradu Akcijskog plana i Deklaraciji konferencije, koju su danas zajedno s ostalim sudionicima prihvatili. Dr. Krunoslav Čapek, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuo je kako će Hrvatska donijeti svoj Akcijski plan o zdravlju djece i okolišu, u kojem će posebna pozornost biti posvećena osiguranju pitke vode za školsku djecu u onim sredinama gdje to još nije riješeno. To se odnosi na neke hrvatske otoke i nekoliko škola u Slavoniji. Također je bitno osigurati kvalitetnu prehranu za najmlađu populaciju, kazao je. Unatoč tome što Hrvatska po podacima Svjetske zdravstvene organizacije ne spada u zemlje s velikim postotkom smrtnosti djece , moramo sve poduzeti da se situacija poboljša. Prof. dr. Velimir Božikov, državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, ocijenio je posebno važnim kontrolu dječjih igračaka na razne štetne kemijske supstance, te zabranu korištenja mirisa u dječjoj kozmetici.

U Budimpešti je danas završio i Svjetski forum zdravlja, koji se održavao u organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša srednje i istočne Europe, brojnih nevladinih organizacija iz cijeloga svijeta, a pod pokroviteljstvom mađarskih ministarstava zdravstva i zaštite okoliša, a koji je svakodnevno dostavljao Ministarskoj konferenciji svoje zaključke i upozorenja o ugroženosti zdravlja mladih. Svjetski forum zdravlja posebno je upozorio na utjecaj GMO hrane na zdravlje, na problematiku AIDS-a među mladima, stradavanju na prometnicama, upotrebi droge, ali i sve većem siromaštvu koje pogađa mnoge obitelji europske regije.

(Hina) xvsik ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara