Mađarska obilježava 60. godina oslobađanja geta u Budimpešti

Mađarska u utorak obilježava 60tu godišnjicu oslobođenja geta u Budimpešti gdje je nekoliko desetaka tisuća židovskih zatočenika tijekom posljednjih dana Drugog svjetskog rata uspjelo izbjeći smrt.

Mađarski predsjednik Ferenc Madl trebao bi sudjelovati na vjerskoj ceremoniji u singagogi u ulici Dohany, najvećoj sinagogi u Europi koja se nalazi na ulasku u nekadašnji geto.

Krajem studenoga 1944. godine gotovo 85.000 budimpeštanskih Židova bilo je zatvoreno u dva geta u glavnom gradu Mađarske. U to je doba već više od pola milijuna mađarskih Židova, većinom sa sela, bilo deportirano ili ubijeno u logorima smrti diljem Europe.

Sovjetski vojnici oslobodili su 18. siječnja 1945. one koji su uspjeli preživjeli geto u Budimpešti.

"Geto u Budimpešti bio je jedini u Europi čiji su zatočenici uspjeli izbjeći masovne deportacije i gotovo sigurnu smrt", izjavio je povjesničar Krisztian Ungvary.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U getima u Budimpešti od gladi, bolesti ili mučenja umrlo je gotovo 15.000 Židova", dodao je.

Oko 70.000 budimpeštanskih Židova bilo je smješteno u tzv. "središnjem getu". Oni su živjeli u užasnim uvjetima u kućama u maloj četvrti grada.

16.000 Židova bilo je smješteno u "međunarodnom getu", na obalama Dunava. U tom getu bili su zatočeni oni Židovi koji su imali osobne iskaznice stranih veleposlanstva i tamo su živjeli u tzv. "zaštićenim kućama".

(Hina) xnab ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara