Mađarska opet poprište prosvjeda

Mađarska opet poprište prosvjeda

MAĐARSKA policija tijekom proteklih dana imala je pune ruke posla, nakon što je oko 15 tisuća ljudi prosvjedovalo protiv mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja u Budimpešti. Prosvjednici su se okupili jučer, na svečanosti kojom se obilježava nacionalni praznik u Mađarskoj.

Iako početkom prosvjeda nije bilo većih izgreda, oko stotinjak prosvjednika u središtu Budimpešte mađarska je policija ipak suzavcem i vodenim topovima morala rastjerati. Radilo se o skupini izgrednika, skinheadsa i militanata krajnje desnice koji su policiju počeli gađati kamenjem.

Skupina izgrednika s kojima se policija suočila zahtjevala je ostavku  premijera Ferenca Gyurcsanyja te oslobađanje dvojice svojih članova, a koji su uhićeni tijekom jučerašnjeg obilježavanja naconalnog praznika.

Podsjećamo,  veliki neredi, u kojima je bilo ozlijeđeno preko 200 ljudi, Mađarsku su zahvatili u rujnu prošle godine, nakon što je javno objavljena snimka premijera koji priznaje da je lagao tijekom predizborne kampanje kako bi pobjedio na izborima. Unatoč snažnim prosvjedima i osudi javnosti, mađarski se premijer nije povukao, niti je smijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od stotinu desno orijentiranih prosvjednika prosvjedovalo je u Budimpešti protiv premijera Ferenca Gyurcsanya tražeći njegovu ostavku i početkom veljače ove godine, no ti su prosvjedi prošli bez većih incidenata.

Za posljednji prosvjed još uvijek nema podataka o ozlijeđenima, iako medijima kruži informacija da je tijekom istoga pretučeno nekoliko fotografa.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara