Mađarska OTP banka kupila Crnogorsku komercijalnu banku

POTPISAVŠI 105 milijuna eura vrijedan ugovor o kupnji cjelokupnog vlasničkog paketa Crnogorske komercijalne banke, mađarska OTP banka postala je 100-postotni vlasnik najveće crnogorske banke.

Nakon višemjesečne dubinske analize postignut je dogovor o kupoprodaji banke, a ugovor su s predstavnicima tvrtki prodavatelja u ime OTP banke potpisali Sándor Csányi, generalni direktor i László Wolf, zamjenik generalnog direktora OTP banke.

Crnogorska komercijalna banka osnovana je 1997. godine kao greenfield investicija 28 malih i srednjih tvrtki. Ponudivši korporativnim klijentima i građanima široki spektar bankarskih proizvoda i usluga, banka je ubrzo postala dominantna na bankarskom tržištu Crne Gore. Aktivnu ulogu u razvoju CKB-a u najveću banku na tržištu odigrale su i nizozemska te njemačka vlada, koje su putem svojih razvojnih institucija ulagale u temeljni kapital banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna imovina banke na kraju 2005. iznosila je 303,3 milijuna eura, čime zauzima 44 posto tržišta. Prošle je godine CKB zabilježila 3,025 milijuna eura neto dobiti, a dionički kapital banke iznosio je 19,3 milijuna eura. Banka posluje s oko 150.000 klijenata putem mreže od 33 poslovnica.

Predstavnici mađarske OTP banke izrazili su zadovoljstvo akvizicijom Crnogorske komercijalne banke koja ima veliki potencijal rasta, što proizlazi iz brzo rastućeg gospodarstva Crne Gore, posebno zahvaljujući sve dinamičnijoj turističkoj industriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara