Mađarska počinje izdavati vize za građane SiCG

VIZE za građane Srbije i Crne Gore, koje je Mađarska kao buduća članica Europske unije za njih obvezna uvesti od 1. studenoga, počet će se izdavati od srijede na više mjesta u Vojvodini i u Beogradu, objavljeno je u utorak.

Za ulazak u Mađarsku viza neće biti potrebna građanima SiCG koji imaju mađarsku radnu ili boravišnu dozvolu, te onima koji posjeduju šengensku vizu, priopćio je u utorak u Subotici generalni konzul Mađarske Janos Huszar.

Građani SiCG koji uz srpsko-crnogorsko imaju i hrvatsko državljanstvo, odnosno posjeduju hrvatsku putovnicu, također će bez vize moći putovati u susjednu Mađarsku, kao i svi drugi građani Hrvatske.

U tom pogledu, veliki broj vojvođanskih Hrvata koji posjeduje putovnicu, bit će u prednosti u odnosu ovdašnje Mađare koji će za odlazak u svoju matičnu zemlju, kao i ostali građani Srbije i Crne Gore, morati čekati u redu za vizu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takozvane mađarske legitimacije, koje su vojvođanskim Mađarima prošle godine podijeljene na temelju Statusnog zakona o Mađarima izvan Mađarske, neće im olakšati dobivanje ulazne vize.

Vize će biti besplatne i izdavat će se na razdoblje od najviše godinu dana i odnosit će se na neograničen broj ulazaka u zemlju.

Vizni režim uveden je temelju međudržavnog sporazuma između SiCG i Mađarske, koji su u utorak u Budimpešti potpisali premijeri dviju zemalja.

Mađarska će u članstvo EU biti primljena 1. svibnja sljedeće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara