Mađarska zabranila beskućnicima da spavaju na cestama

Mađarska zabranila beskućnicima da spavaju na cestama
llustracija: CBS/YouTube

STROGI novi zakon koji beskućnicima zabranjuje spavanje na mađarskim ulicama, stupio je na snagu danas, a skupine za ljudska prava kritiziraju ga i kažu da je nehuman.

Zakon je donesen nakon ustavnog amandmana prihvaćenog u lipnju, kojim se spavanje beskućnika na javnom mjestu tretira kao kazneno djelo. 

Policija je prema novom zakonu ovlaštena narediti beskućnicima da se presele u skloništa.

Ne poslušaju li tri puta unutar razdoblja od 30 dana, policija ih može pritvoriti i uništiti im osobne stvari.

Desničarska vlada premijera Viktora Orbana rekla je da je cilj novog zakona beskućnicima osigurati primjerene životne uvjete te da je za tu svrhu namijenila novac.

"Taj zakon služi zastrašivanju beskućnika"

Međutim Gabor Ivanyi, voditelj skupine Oltalom (sklonište) u sklopu kojeg djeluju skloništa koja obuhvaćaju 600 kreveta u Budimpešti, rekao je da vlada nije uspjela obaviti dobar dijalog s dobrotvornim organizacijama prije nego što je donijela zakon.

"Taj zakon služi zastrašivanju beskućnika, da ih se natjera da napuste ulice", rekao je Ivanyi. "Oni su uplašeni i ne znaju što da rade. Ne znamo što će se sutra dogoditi."

U ponedjeljak ujutro nestali su svi beskućnici u pothodnicima u središtu Budimpešte, gdje ih je inače bilo mnogo.

Vlasti kažu da su namijenile 9 milijardi forinti (32,17 milijuna dolara) za brigu o beskućnicima u proračunu za 2018. te dodatnih 300 milijuna forinti za proširenje kapaciteta skloništa.

"Vjerujemo da beskućnicima moramo dati dodatnu pomoć, a ne dodatna prava", rekao je u subotu novinarima državni tajnik Bence Retvari, prema videosnimci objavljenoj na internetskoj stranici HirTv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara