Mađarska želi kupovati plin s Hrvatskom kako bi smanjili nabavne cijene

Mađarska želi kupovati plin s Hrvatskom kako bi smanjili nabavne cijene
Foto: EPA

HRVATSKA i Mađarska mogu i trebaju zajedničkom kupovinom plina spustiti njegovu nabavnu cijenu, rekao je danas mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, otkrivši i kako pregovori o mađarskom udjelu u LNG terminalu na Krku kreću u siječnju.

"25. studenoga smo predali prijedlog našim hrvatskim partnerima, a u siječnju slijede pregovori stručnih skupina", rekao je mađarski ministar o ponudi za LNG na konferenciji za medije, nakon susreta s Grlićem Radmanom koji je u dvodnevnom posjetu Mađarskoj.

Mađarska želi preuzeti 25 posto udjela u terminalu na Krku

Budimpešta je ranije ove godine otkrila kako želi preuzeti 25 posto udjela u terminalu koji se gradi na Krku. 

Szijjarto je naglasio i kako dvije države integracijom svojih tržišta mogu spustiti cijenu plina zbog veće količine nabave. Mađarski ministar je dodao kako mu je to potvrđeno u Kataru i da je ta bliskoistočna država spremna već 2021. godine dostavljati svoj energent. 

Mađari smatraju da je potrebna diversifikacija dobavnih pravaca

Szijjarto je istaknuo i kako je pitanje nabave plina i LNG-a na Krku odvojeno od pitanja otkupa INA-e. Mađarska i Hrvatska u lipnju su osnovale radnu skupinu za suradnju u području energetike, posebice po pitanju LNG-a. Budimpešta ističe kako joj je diversifikacija dobavnih pravaca, koji se trenutno svode samo na Rusiju, ključno političko i gospodarsko pitanje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara