Mađarska želi surađivati s Austrijom i Italijom protiv izbjeglica

Mađarska želi surađivati s Austrijom i Italijom protiv izbjeglica

Foto: Hina

MAĐARSKA želi snažnije koordinirati izbjegličku politiku s Austrijom i Italijom u kojima su nakon izbora ojačale stranke nesklone migrantima, čime se proširio savez članica Europske unije usredotočenih na unutarnju sigurnost.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kako je pristup migrantskom pitanju austrijske vlade i desnog centra veoma sličan stavu srednjoeuropskih članica EU-a.

"Stoga je očito da ćemo u budućnosti surađivati", poručio je ministar u razgovoru za Reuters.

"Sigurnost na prvo mjesto"

"To nije protiv zapadnog dijela Europe, to je protiv migracija i u našem interesu jer stavljamo sigurnost na prvo mjesto."

Najveći priljev izbjeglica u Europu od Drugog svjetskog rata izazvao je razdor među članicama EU-a i potkopao povjerenje i ujedinjenost tog saveza. Istočne članice odbijaju prihvatiti sustav kvota koji forsira nekoliko bogatijih zapadnih i sjevernih država.

Mađarska i njezine saveznice iz Višegradske skupine – Češka, Poljska i Slovačka – kao razlog za odbijanje migranata navode sigurnosnu zabrinutost i želju za očuvanjem tradicionalnog kršćanskog duha njihovih društava.

Novi austrijski kancelar Sebastian Kurz je nakon izborne kampanje kojom je dominirala tema izbjegličke krize formirao vlast sa Slobodarskom strankom pa je Austrija time postala jedina država u zapadnoj Europi s ekstremno desnom grupacijom u vladajućoj koaliciji.

Na neizvjesnim izborima u Italiji ovog mjeseca je vladajuća Demokratska stranka lijevog centra izgubila od protusistemskih i desničarskih stranki koje također obećavaju snažniju borbu protiv migracija.

"Efikasnija" suradnja


Szijjarto je rekao da Višegradske države ne planiraju proširivati taj savez, no da to ne bi trebalo sprječavati blisku suradnju s drugim zemljama koje isto misle.

"Ono što definitivno želimo jest bliskija i efikasnija suradnja s Austrijom i, naravno, nadamo se, s budućom talijanskom vladom", istaknuo je.

Kurz je u petak otkrio da Austrija planira iskoristiti svoje ovogodišnje predsjedavanje Europskom unijom da prebaci fokus saveza s razmještaja izbjeglica unutar bloka na sprječavanje budućih dolazaka.

Nakon susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom krajem siječnja Kurz je obećao i čvršću suradnju s Mađarskom.

Orban je jedan od najvećih protivnika migracija unutar EU-a, a uoči parlamentarnih izbora 8. travnja na kojima želi osvojiti treći mandat također vodi kampanju koja se temelji na protuizbjegličkoj retorici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara