KORONAVIRUS U SVIJETU

Mađarsku sve jače kritiziraju, Orban traži od CDU-a da ga zaštiti od kritika

Mađarsku sve jače kritiziraju, Orban traži od CDU-a da ga zaštiti od kritika
Foto: EPA

TRINAEST zemalja članica EU potpisalo je zajedničku izjavu u kojoj ističu da mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju biti vremenski ograničene, razmjerne i pod redovitim nadzorom, a Mađarska traži od njemačke vladajuće stranke da je zaštiti od kritika.

"U ovoj situaciji kakvu nikad nismo imali, legitimno je da države članice donose izvanredne mjere radi zaštite svojih građana i prevladavanja krize. Mi smo međutim duboko zabrinuti zbog opasnosti od kršenja načela vladavine prava, demokracije i temeljnih prava, koja proizlazi iz nekih usvojenih mjera. Izvanredne mjere trebaju biti strogo ograničene na ono što je nužno, trebaju biti razmjerne i privremene i biti predmetom redovite provjere", kaže se u izjavi koju je potpisalo 13 zemalja članica - Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Švedska.

Mađarski parlament je u ponedjeljak izglasao zakon koji premijeru Viktoru Orbanu daje otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja. Zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera za zaustavljanje širenja virusa ili širenje lažnih informacija o pandemiji.

Oštre kritike

U utorak je reagirala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je istaknula da je "od najveće važnosti da izvanredne mjere koje zemlje članice poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa budu u skladu s temeljnim načelima i vrijednostima EU".
U toj izjavi predsjednica EK nije se referirala izrijekom ni na jednu članicu ponaosob, ali ju je objavila nakon što je u ponedjeljak mađarski parlament izglasao zakon koji vladi daje izvanredne ovlasti bez ograničenja roka.

Ursula von der Leyen je najavila da će Komisija pozorno pratiti primjenu izvanrednih mjera u svim zemljama članicama u suradnji s njima. 
Izvanredne mjere "ne bi smjele ograničavati slobodu izražavanja i slobodu medija. Stoga podupiremo inicijativu Europske komisije da nadgleda primjenu izvanrednih mjera kako bismo sačuvali temeljne vrijednosti EU", kaže se u izjavi 13 zemalja članica.

U izjavi se traži da se o tome pitanju raspravlja i na Vijeću za opće poslove.

S druge strane, glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs kaže da su mjere potpuno u skladu s Ugovorom o EU i s mađarskim ustavom te da su "usmjerene isključivo na borbu protiv koronavirusa".

Oštre kritike mađarskoj vladajućoj stranci Fidesz i premijeru Orbanu stigle su i od Donalda Tuska, predsjednika Europske pučke stranke, kojoj pripada i Fidesz.

"Iskoristiti pandemiju za uvođenje trajnog izvanrednog stanja politički je opasno i moralno neprihvatljivo", kaže se u pismu Donalda Tuska predsjednicima stranaka članica EPP-a.

Mađarski premijer Orban zatražio je od predsjednice njemačke vladajuće stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer da ga obrani od kritika Donalda Tuska.

Tuskove riječi "unose sjeme podjela u našu političku obitelj", napisao je Orban u pismu predsjednici CDU-a, a slična pisma uputio je i ostalim predsjednicima stranaka okupljenim u Europskoj pučkoj stranci.

Unutar EPP-a sve više raste pritisak da se Fidesz izbaci iz njihovih redova, a CDU je dosad redovito to odbijao.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara