MADRID: MUZEJ THYSSEN-BORNEMISZA BOGATIJI ZA 220 SLIKA

Veliki madridski muzej ThyssenBornemisza dobio je novu zgradu površine 8.000 četvornih metara u kojoj će biti izloženo 220 slika iz privatne kolekcije mecene Carmen ThyssenBornemisze, među kojima se nalaze neka od najpoznatijih djela Moneta, Renoira, Gauguina i Picassa.

Zbirka "Carmen Thyssen-Bornemisza", nazvana po udovici baruna Hansa Heinricha Von Thyssen-Bornemisze, koji je preminuo u travnju 2002., posuđena je na 11 godina madridskoj pinakoteci u kojoj se već nalazi povijesna zbirka obitelji Thyssen-Bornemisza, koju je španjolska država kupila 1993. za 338 milijuna američkih dolara.

Širenje muzeja, koje je španjolsku državu stajalo 44 milijuna eura, prema ministrici kulture Carmen Calvo, omogućilo je povećanje izložbenog prostora za 50 posto: muzej je dobio 16 novih dvorana i dva nova prostora za privremene izložbe i ubuduće će javnosti moći predstaviti do tisuću slika.

Zbirka koju je Carmen Cervera, peta supruga baruna Thyssen-Bornemisze i bivša Miss Španjolske 1961., prikupila tijekom dvadeset godina "po sadržaju je vrlo slična povijesnoj obiteljskoj zbirci, a uključuje nizozemsko slikarstvo 17. stoljeća, međunarodno slikarstvo i američke umjetnike 19. stoljeća, a jezgru čine impresionisti i postimpresionisti", rekao je glavni konzervator muzeja Tomas Llorens.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost će tako moći vidjeti neka od najpoznatijih djela Picassa, Moneta, Reonira, Degasa i Gauguina.

Do 2005. proširena bi trebala biti još dva madridska muzeja: povijesni Prado, u kojemu su djela el Greca, Velazqueza i Goye te nacionalni muzej moderne umjetnosti Reina Sofia u kojemu su izloženi Picasso i Dali.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara