Maduro zatvorio granicu s Brazilom, Guaido krenuo prema granici s Kolumbijom

Maduro zatvorio granicu s Brazilom, Guaido krenuo prema granici s Kolumbijom
Foto: EPA

VENEZUELSKI predsjednik Nicolas Maduro naredio je u četvrtak zatvaranje kopnene granice s Brazilom i zaprijetio zatvaranjem granice s Kolumbijom, kamo je krenuo oporbeni vođa Juan Guaido kako bi dopremio američku humanitarnu pomoć.

"Odlučio sam da će od 20 sati po lokalnom vremenu (1 sat iza ponoći po srednjoeuropskom) kopnena granica s Brazilom ostati potpuno zatvorena do nove odredbe", izjavio je Maduro na sastanku s visokim vojnim zapovjedništvom. 

Maduro je također izjavio da razmatra potpuno zatvaranje granice s Kolumbijom zbog onoga što naziva "provokacijama" kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea, zajedno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Upozorenje kolumbijskoj vojsci

"Ivana Duquea smatram odgovornim za sve nasilje na granici", dodao je Maduro koji je također pozvao kolumbijsku vojsku da se ne upusti u napad na Venezuelu.

Ranije je oporbeni vođa Juan Guaido, kojeg je pedesetak zemalja priznalo privremenim predsjednikom, otputovao iz Caracasa sa svojim pobornicima u 900 km udaljenu državu Tachira na zapadu zemlje, na granici s Kolumbijom. Još nekoliko autobusa je krenulo iz Caracasa s oporbenim zastupnicima.

U srijedu je Maduro ponovno rekao da se radi o političkoj predstavi i ponovio da Donald Trump priprema vojnu intervenciju kojom ga kani svrgnuti.

Venezuelska vlada koja ne priznaje humanitarnu krizu u zemlji, u četvrtak je najavila slanje oko 20.000 sanduka namirnica stanovništvu kolumbijskog grada Cucuta u desetak kamiona. U tom gradu je od 7. veljače uskladišten najveći dio humanitarne pomoći iz Sjedinjenih Država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara