Mafija u Sofiji likvidirala"nepoćudnog" novinara koji je pisao o bugarskom podzemlju

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

UGLEDNI bugarski novinar Boris Tsankov (30), poznat po praćenju tema vezanih uz kriminalni milje i mafiju, ubijen je u Sofiji, objavila je danas bugarska policija.

Tsankov, koji je bio popularan i kao radijski voditelj, no prvenstveno po tome što je dugo godina pratio i poznavao bugarsku kriminalnu scenu, brutalno je likvidiran hicima iz vatrenog oružja usred dana na ulici, a ubojstvo su izvršile dvije nepoznate osobe koje su potom mirno odšetale sa mjesta zločina. Dvije osobe koje su bile u društvu sa Tsankovim također su teško ranjene. Policija je objavila kako je istraga u tijeku.

Bugarski mediji prenose kako je Tsankov, nakon što je u studenom prošle godine objavljena njegova knjiga "Tajne mafijaša", policiji prijavio prijetnje smrću. U toj je knjizi, baziranoj na razgovorima i kontaktima sa najutjecajnijim mafijaškim "bosovima" bugarskog podzemlja, Tsankov opisao poslovne veze i kontakte između mafije i tamošnjih biznismena.

Ovo nije prvi slučaj likvidacije novinara u Bugarskoj, objavili su britanski mediji, a BBC podsjeća kako je 2008. godine u sličnom napadu ubijen i Georgi Stoev, autor više knjiga o organiziranom kriminalu u toj zemlji. Zbog tog je ubojstva, koje je ukazalo da se nadležne institucije nisu u dovoljnoj mjeri potrudile riješiti problem raširenog organiziranog kriminala i korupcije, Bugarska iste godine izgubila mogućnost korištenja 500 milijuna eura pomoći iz EU fondova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara