Mafijaši su podmitili zagrebačkog tužitelja. Zašto nije u pritvoru?

Mafijaši su podmitili zagrebačkog tužitelja. Zašto nije u pritvoru?
Uhićeni u akciji Tebra Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

NAKON saslušanja u USKOK-u sada suspendirani zamjenik zagrebačke Općinske državne odvjetnice Ferhat Čančar (59), kojega USKOK tereti da je u ožujku ove godine tražio i primio 3000 eura mita, u petak navečer je pušten da se brani sa slobode.

Nakon saslušanja u USKOK-u u petak navečer na slobodu je pušten i Vanja Jazić, vlasnik lokala u koji je Čančar često zalazio, a kojega je USKOK osumnjičio da je bio posrednik između Čančara te Đorđa Vuletića i Tomislava Sablje.

Na snimkama mafijaši priznali da su potplatili zamjenika zagrebačke Općinske državne odvjetnice

Naime, USKOK sumnjiči Sablju i Vuletića da su se u ožujku ove godine dogovorili da ponude mito Čančaru kako bi on stopirao jedan postupak protiv Sablje. Radilo se o prijavi koju je jedan muškarac podnio protiv Sablje zbog prijetnje te je Sabljo bio uhićen i predan pritvorskom nadzorniku.

Tada je, tvrdi USKOK, Vuletić rekao Jaziću da Čančaru ponudi mito kako bi ovaj odbacio prijavu protiv Sablje, a Čančar je, prema optužbama, za to zatražio 3000 eura, 1000 eura prije i 2000 eura nakon što zaključi predmet. Čančar je zatim, tvrde u USKOK-u, mimo reda sebi uzeo navedeni spis te ga je riješio odbacivši kaznenu prijavu protiv Sablje.

Do otvaranja ovoga slučaja došlo je više od dva mjeseca pošto su Vuletić i Sabljo u akciji Tebra završili u Remetincu zbog optužbi za udruživanje u zločinačku grupu koja se bavila krijumčarenjem tona marihuane, ali i podmetanjem požara pod niz automobila na području Zagreba, među kojima su bili i automobil šefa sigurnosti Dinama Krešimira Antolića.

Godinu dana prije uhićenja policija i USKOK su tajno snimali telefonske razgovore osumnjičenika, a upravo u jednome od njih navodno su snimljeni Vuletić i Sabljo kako komentiraju da su platili da se postupak protiv Sablje obustavi.

No, kako se neslužbeno doznaje, riječ je o razgovorima između Sablje i Vuletića te poslije između Vuletića i Jazića, a ne postoji snimka samoga Čančara - ni snimka njegova razgovora ni snimka primopredaje novca.

Zašto USKOK nije ni tražio da se njihovom bivšem suradniku odredi istražni zatvor?

Upravo se to što glavninu dokaza navodno čine tajno snimljeni razgovori, a ne svjedoci neslužbeno navodi kao razlog za to što protiv tužitelja Čančara USKOK uopće nije ni tražio određivanje istražnog zatvora.

No USKOK nije službeno obrazložio tu odluku, poručili su tek da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske donio odluku o privremenom udaljenju zamjenika općinskog državnog odvjetnika od obnašanja te dužnosti. 

Upravo su time pomogli svom dojučerašnjem suradniku da ostane na slobodi jer je time isključena mogućnost za ponavljanje kaznenog djela. 

No nisu posve jasne okolnosti uslijed kojih Čančaru nije određen istražni zatvor ni po osnovi utjecaja na svjedoke. 

Naime, druga stvar kojom USKOK želi dokazati da je Čančar doista uzeo mito jesu izjave svjedoka, i to baš Čančarovih kolega, suradnika iz Općinskoga državnoga odvjetništva u Zagrebu.

Nije poznato jesu li svi već ispitani, no oni koji jesu navodno su na ispitivanju rekli da je Čančar sebi uzeo spis vidjevši ga na stolu, premda po redu dodjele on ne bi trebao raditi na tome predmetu.

I dalje će primati dio plaće, a prijeti mu 10 godina zatvora

I dok iz USKOK-a nisu dodatno obrazložili odluku da protiv tužitelja optuženog za uzimanje mita od mafije uopće nisu ni pokušali ishoditi određivanje istražnog zatvora, to je pokušao učiniti njegov odvjetnik Mate Matić. 

Nažalost, do sada to nije bila praksa jer do sada se osobito u ovakvim postupcima, pogotovo kada imate osobu ovakvog kalibra kao što je to moj branjenik, u pravilu kretalo slijepo s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora, a tada bi sve nejasnoće rješavali na Županijskom sudu", kazao je Mate Matić, odvjetnik zamjenika ODO Zagreb za Novu TV.

Inače, osumnjičeni državni odvjetnik do daljnjega će, iako je udaljen iz službe, primati dio plaće.

Ako mu se dokaže krivnja, može dobiti i do deset godina zatvora.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara