Mahatir S. Arabiji: Naplaćuje naftu zlatom, ne dolarima

BIVŠI malezijski premijer Mahatir Mohamad kazao je u nedjelju da bi Saudijska Arabija trebala svoju naftu prodavati za zlato i time izbjeći gubitke nastale padom vrijednosti američke valute, dolara.

"Cijena nafte je 33 američka USD, no američki je dolar izgubio 40 posto u odnosu na euro, stoga vi, zapravo, dobivate 20 USD", rekao je Mahatir na Gospodarskom forumu što se održava u gradu Džedi, na Crvenom moru.

"Vi ste zakinuti", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica nafte, opravdavala je povišenje cijena nafte potrebi kompenzacije zbog pada vrijednosti američkog dolara.

Mahatir, koji se u listopadu povukao s višedesetljetne dužnosti premijera, redovito je zadavao glavobolju zapadnim vladama kritizirajući snažno njihovu gospodarsku rigidnost. No nametnuo se kao ugledni glasnogovornik islamskog svijeta i zemalja u razvoju i njegov je govor u Džedi pozdravljen ovacijama.

Mahatir je također upozorio Saudijsku Arabiju neka ne srlja ući u Svjetsku gospodarsku organizaciju (WTTO), kazavši da to nije nužno i pozitivan korak. Mahatir je također upozorio Saudijsku Arabiju neka ne srlja ući u Svjetsku gospodarsku organizaciju (WTTO), kazavši da to nije nužno i pozitivan korak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara