KORONAVIRUS

Majka i kći su se uspjele iz Wuhana vratiti u Brazil. Let su čekale dva tjedna

Majka i kći su se uspjele iz Wuhana vratiti u Brazil. Let su čekale dva tjedna
Foto: Privatni album

HUI ZHANG i njezina kći Isabela dva tjedna nisu znale kada će se iz Wuhana vratiti kući u Brazil. Na kraju je sve dobro završilo, ali kući još uvijek ne smiju, piše Deutsche Welle

Vratile su se posebnim letom o kojem su danima pisali svi brazilski mediji. One su se nalazile u vojnom zrakoplovu koji je iz Wuhana dopremio 34 osobe. Svi putnici, uključujući i posadu i medicinsku pratnju, odmah su po dolasku otpremljeni u vojnu bazu u Anapolisu u kojoj su brazilske vlasti napravile bolnički odjel za karantenu zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusom.

Dva tjedna u izolaciji

Povratkom iz Wuhana za Hui Zhang i Isabelu okončana je neizvjesnost koja je trajala više od dva tjedna. Zhang je otputovala u Kinu u posjet svojoj obitelji još u listopadu prošle godine. Povratak je bio planiran za 25. siječnja. No dva dana prije puta kineska vlada je za Wuhan proglasila karantenu tako da više nitko nije smio napustiti grad bez posebne dozvole. Četiri dana kasnije je zabranjen i izlazak na ulicu bez opravdanog razloga.

"Mi ne možemo napustiti stan, jako se plašimo, jako smo napeti i žalosni. To je kao u zatvoru. Kod kuće nemamo dovoljno hrane", Zhang je tako opisala stanje u jednom videu objavljenom na YouTubeu.

"Čuli smo da je američka vlada već poslala jedan zrakoplov kako bi sve Amerikance iz Wuhana vratila u SAD. Japan, Francuska i drugi čine isto. Nadamo se da će i brazilska vlada postupiti tako", komentirala je u drugom videu

Bolsonaro je ipak promijenio mišljenje

Dok su mnoge države organizirale povratak svojih građana iz Wuhana, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je takvu akciju nazvao neprikladnom: "Jedan takav let je skup… 500.000 američkih dolara." I dodao da će se odmah pobrinuti za organizaciju puta ako netko da novac.

Problem je vidio i u karanteni koja je nužna za povratnike. On je upozorio da bi se karantena, prema brazilskom pravu, mogla okarakterizirati kao oduzimanje slobode. A ako bi u tom slučaju sud naredio puštanje iz karantene, to bi predstavljalo opasnost po zdravlje drugih, rekao je brazilski predsjednik.

"Ondje imamo nekoliko desetaka života, a ovdje 210 milijuna Brazilaca", dodao je Bolsonaro. 

On je dao do znanja da ne želi preuzeti odgovornost bez donošenja odgovarajućeg zakona.

No onda je došlo do obrata. Bolsonaro se posavjetovao s nadležnim ministrima i pretprošle nedjelje objavio da će se iz Wuhana i pokrajine Hubei evakuirati svi Brazilci. Parlament je prije točno tjedan dana usvojio novi zakon o karanteni i već iste večeri vojni zrakoplov je odletio u Kinu.

Posljednje nesigurnosti

No to još nije bio kraj mukama obitelji Zhang Lassalle. Jer do posljednjeg trenutka nije bilo jasno hoće li Hui Zhang i Isabela zajedno napustiti Kinu. Naime, Zhang je Kineskinja, a evakuacija je prvobitno planirana samo za brazilske državljane. Tek prošlog četvrtka je dobila obavijest iz brazilskog veleposlanstva u Kini da se pripremi za odlazak.

I tako su prošle nedjelje, nakon brojnih peripetija, povratnici iz Kine sletjeli u Brazil. A nakon karantene obitelj Zhang Lassalle će opet biti zajedno, piše Deutsche Welle.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara