Majka iz Draganića: Kći je htjela dati svoj obrok romskoj djeci, škola joj zabranila

Majka iz Draganića: Kći je htjela dati svoj obrok romskoj djeci, škola joj zabranila
Foto: Facebook

ČETVERO romske djece iz 1. razreda u OŠ Draganići u ponedjeljak je ostalo bez školskog obroka, a ravnateljica škole Marica Jurčić prijavljena je Karlovačkoj županiji, pravobraniteljici za djecu i predstavniku Roma Veljku Kajtaziju.

Priča ide ovako. Roditelji četvero djece prehranu nisu platili od rujna, piše Radio Mrežnica. U ponedjeljak je užina podijeljena svima koji su platili. Jedna djevojčica htjela je podijeliti svoju užinu s njima, ali majka djevojčice tvrdi da je ravnateljica to zabranila.

"Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok, no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila i da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koja imaju dugovanja", kaže za Radio Mrežnicu Melita Sudar Begov.

Nakon svega upravo je ona prijavila ravnateljicu.

Sudar Begov smatra kako se nije smjelo dogoditi da djeca trpe posljedice nečega za što nisu kriva niti su smjela biti izložena ovakvoj situaciji.

"Taj prvi dan djeca su doslovno ostala gladna i nisu znala što se događa niti im je bilo išta objašnjeno", dodaje.

Karlovačka županija je pak zatražila očitovanje ravnateljice o ovom slučaju. Ravnateljica kaže da su roditelji djece koja su ostala bez obroka u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, ali je nisu nijednom platili.

Ravnateljica se ispričala

Napominje da je cijena obroka u školi 5 kuna po danu te da škola ni od koga ne prima nikakve subvencije za školski obrok.

"U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda", kaže ravnateljica.

Na kraju se ispričala zbog toga što učenici nisu dobili jelo iako je hrane bilo dovoljno.

"Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?