Makedonija i Grčka potpisale povijesni sporazum o promjeni imena Makedonije

Makedonija i Grčka potpisale povijesni sporazum o promjeni imena Makedonije
Foto: FaH/EPA

MINISTRI vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su otežavali odnose između dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

Makedonija je zbog toga primljena u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

"Imamo povijesnu odgovornost"

"Imamo povijesnu odgovornost da ovaj sporazum ne ostane na ledu i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti", rekao je grčki premijer Aleksis Cipras na svečanosti uz Prespansko jezero kojoj je nazočio uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva. Ta regija graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom. 

Cipras je u subotu preživio glasanje o povjerenju u grčkom parlamentu koje je zatražila oporba, no grčka javnost jako se protivi tom sporazumu.

 
Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu.

Po sporazumu, Grčka više neće blokirati pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

"Naše dvije zemlje moraju se okrenuti prema budućnosti", rekao je Zaev. "Bili smo dovoljno odvažni da učinimo korak naprijed."

Grčka se sporila s Makedonijom oko ovog pitanja od 1991., tvrdeći da njezino ime ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

Grci na ulicama vikali "Izdajico"

Ovo pitanje budi jake emocije među Grcima. U subotu su tisuće prosvjednika ispred parlamenta izvikivale "Izdajico, izdajico!" dok su zastupnici raspravljali.

Izaslanstva dviju zemalja i predstavnici EU i UN-a poslije potpisivanja gliserima su prešli na makedonsku stranu jezera, gdje je upriličen zajednički doručak. 

Veteran UN-a, posebni posrednik u pregovorima Matthew Nimetz izjavio je povodom potpisivanja sporazuma da je riječ o časnoj nagodbi koju doživljava kao najveći dar za svoj 78. rođendan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara