Makedonija otvorila granicu za migrante, ali samo za one koji će tražiti azil u Austriji ili Njemačkoj

Makedonija otvorila granicu za migrante, ali samo za one koji će tražiti azil u Austriji ili Njemačkoj

Foto: Hina

MAKEDONIJA je ponovno otvorila svoju granicu s Grčkom za migrante, ali samo one koji su izjavili da žele tražiti azil u Austriji i Njemačkoj, rekao je jedan policijski dužnosnik.

"Granica u Gevgeliji je od jutros otvorena, ali iz Grčke mogu ući samo migranti koji su u dokumentima za registraciju precizirali da žele ići u Austriju ili u Njemačku", rekao je taj neimenovani dužnosnik.

Makedonija je u srijedu bila posljednja u nizu zemalja na tzv. balkanskoj ruti koja je uvela stroži režim prelaska granice za migrante na putu u zapadnu Europu. Ona je zatvorila granicu s Grčkom i tako na grčkom teritoriju blokirala više stotina ljudi.

Nakon što je Austrija u srijedu uvela restrikcije u prijemu izbjeglica i migranata iz Slovenije, recipročne mjere najavile su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Austrijska vlada odlučila je da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019., na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije.

U zemlju Austrija neće puštati ekonomske migrante nego samo izbjeglice iz ugroženih regija.
Mjere će se u punoj mjeri početi primjenjivati od idućeg mjeseca, a odvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata počelo je već u srijedu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je da će o mjerama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti slovenska vlada.

"O tome će vlada odlučivati u četvrtak, a jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prijem migranata iz Hrvatske. Morat ćemo se prilagoditi onome što radi Austrija", kazao je Erjavec, dodavši da je slovenska vlada u stalnim kontaktima s austrijskom.

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate i Hrvatska uvesti nova pravila.

"Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji", izjavio je Ostojić Hini, zamoljen da komentira novi austrijski režim prijelaza migranata preko granice, a u svijetlu slovenskih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici s Hrvatskom.
Dodao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku.

Preko teritorija Srbije od srijede također mogu prelaziti samo migranti koji izraze namjeru tražiti azil u Austriji i Njemačkoj, rekao je srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara