Makedonska ministrica smijenjena jer je koristila ime Makedonija

Makedonska ministrica smijenjena jer je koristila ime Makedonija
Foto: Facebook

MINISTRICA u vladi Sjeverne Makedonije smijenjena je u nedjelju jer se novinarima obraćala ispred natpisa na zidu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Ministrica rada Rasela Mizrahi smijenjena je s dužnosti nakon duge rasprave u parlamentu i glasanja koje se protegnulo do rano ujutro u nedjelju. Za njezinu smjenu glasalo je 62 zastupnika, a 26 ih je bilo protiv. 

Posljednjih tjedana najmanje dva puta je izišla pred novinare ispred natpisa na zidu u svojem ministarstvu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Sjeverna Makedonija službeno je novo ime države otprije otprilike godinu dana nakon dugogodišnjeg sporenja s Grčkom, čija se jedna pokrajina zove Makedonija.

Grčka je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji. 

Mizrahi je članica nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, koja se nikada nije složila s promjenom imena države.

Atena je prosvjedovala protiv tog transparenta pa je tehnički premijer Oliver Spasovski zatražio njezinu smjenu. Objašnjava da je prekršila Ustav i ugrozila pokušaje zemlje da uspostavi veze sa Zapadom. 

Socijaldemokrat Spasovski je na čelu prijelazne vlade, koja uključuje VMRO-DPMNE. Prijevremeni izbori održat će se 12. travnja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara