Makvić: Još se ne zna uzrok pomora ribe u savi

GLAVNI državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je danas da se još uvijek ne zna uzrok pomoru riba u Savi kod Ivanić Grada, a nepoznato je i koliko je ribe uginulo.

Makvić je danas za Hinu izjavio da je mrlja u Savi, zamijećena u srijedu, a vodopravna inspekcija je o pomoru ribe obaviještena tek u subotu.

Analizom vode koja je u subotu uzeta na više mjesta, nije se utvrdio niti jedan onečišćivač, osim zagrebačke i velikogoričke kanalizacije, rekao je Makvić.

Zbog toga je, dodao je, ponovno snimljeno stanje na vodotoku, te angažirani stručnjaci vodoopskrbe i odvodnje da analiziraju vodu u odvodnom kanalu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makvić je rekao da je analizom vode nizvodno od ispusta zagrebačke gradske kanalizacije utvrđeno da je ta voda bila bez kisika. Takvo stanje se naziva izvanredno zagađenje i ono samo po sebi - voda bez kisika, niski vodostaj i povećane temperature mogu biti uzrok pomoru. Pretpostavlja se da je uzrok i onečišćivač, ali to zasad još nije utvrđeno, a i ako se utvrdi neće se moći znati počinitelj jer se u kanalizaciji miješa otpadna voda iz velikog broja ispusta.

Makvić je izjavio kako je nezadovoljan što ni veterinarska, niti inspekcija slatkovodnog ribarstva, pa ni ribočuvari nisu surađivali. Rekao je da ne zna koliko je ribe uginulo.

Pomor ribe u rijeci Savi kod Lijevog Dubrovčaka zamijetili su građani u srijedu, ali nisu obavijestili nadležne službe. Jučer (u nedjelju) obaviještena je policija koja je očevidom utvrdila pomor ribe cijelim tokom Save od Lijevog Dubrovčaka do ustave u Prečnom.

Uginula riba nakupila se u rukavcima Save gdje je riječni tok mirniji. Dio uginule ribe preuzela je sanitarna inspekcija koja će dodatnim analizama utvrditi od čega su uginule.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara