MALA DJECA S POREMEĆAJEM SPAVANJA MOGU POSTATI PROBLEMATIČNI TINEJDŽERI

Za djecu koja između treće i pete godine pate od poremećaja spavanja postoji veća vjerojatnost da će postati problematični tinejdžeri te da će pušiti, piti i probati drogu, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Studija u koju su uključeni samo dječaci pokazala je da isti, zasad nepoznat, mehanizam u mozgu može uzrokovati poremećaje spavanja i sklonost ovisnostima, tvrde istraživači sa sveučilišta Michigan.

Ipak, to ne znači da loš san uzrokuje ovisnost, naglasio je profesor psihijatrije dr. Kirk Brower.

Rezultati ovog istraživanja, kažu znanstvenici, "razlog su više da roditelji poremećaje spavanja kod djeteta shvate ozbiljno te da o njima razgovaraju s pedijatrom ili obiteljskim liječnikom".

Znanstvenici su deset godina pratili 257 dječaka, a ispitivanja su provođena u redovitim intervalima. Ukupno je trećina ispitane djece patila od poremećaja spavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokazalo se da će dječaci koji su patili od poremećaja spavanja u najranijem djetinjstvu, 2,3 puta vjerojatnije početi pušiti i piti alkohol u 14. godini nego dječaci čije majke nisu primijetile nikakve probleme sa spavanjem. Za istu je skupinu dječaka bilo 2,6 puta vjerojatnije da će probati marihuanu.

Povezanost između poremećaja spavanja i uzimanja alkohola, droga ili pušenja ostala je ista čak i kad su uzeti u obzir faktori poput depresije, agresije, poremećaja pažnje i alkoholizma u obitelji.

"Čini se da postoji neurobiološki poremećaj o kojemu još ne znamo sve pojedinosti", rekao je direktor centra u kojemu je obavljeno istraživanje Robert Zucker.

Nakon istraživanja u koje su bili uključeni dječaci, znanstvenici analiziraju podatke koje su prikupili za djevojčice.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara