Mala Lorena hitno mora na ponovnu operaciju čeljusti

Mala Lorena hitno mora na ponovnu operaciju čeljusti
Foto: Privatni album

DJEVOJČICA iz Črnkovaca, Lorena Amidžić, ponovno će morati na operaciju razdvajanja čeljusti.

Lani se za hrabru Lorenu održala humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno 30.000 eura. Operacija se morala obaviti u Austriji, a građani su skupili novac jer HZZO u početku nije osigurao operaciju nego ju je tek naknadno odlučio financirati. 

Nakon uspješno izvedenog zahvata, veselje nažalost nije dugo potrajalo pa se Lorenino stanje pogoršalo te je njena čeljust ponovno srasla.

HZZO pokriva operaciju

HZZO je donio odluku u kojoj će i ovaj put u potpunosti pokriti operaciju i rehabilitaciju 17-mjesečne djevojčice. Lorena će operaciju obaviti 30. studenog, a s majkom, Anamarijom Vidmar Amidžić u Austriji će morati provesti šest mjeseci, koliko će trajati sveukupan oporavak.

Majka Anamaria je za Glas Slavonije objasnila kako su u nekoliko navrata bili na kontrolama gdje im se ukazivalo na potrebu redovitih zahvata rastezanja čeljusti koji su vrlo bolni, a nadodaje kako ponovna operacija ne bi trebala biti toliko komplicirana kao prva.

Lorenin slučaj sraslih čeljusti je prvi takav slučaj u Europi i 25. slučaj u svjetskoj medicini. Od rođenja joj je dijagnosticirana anomalija te je djevojčici ugrađena sonda preko koje se hranila zbog nemogućnosti dojenja.

Zahvat će obaviti vrhunski austrijski maksilofacijalni stručnjaci pod vodstvom prim. dr. Michaela Maleka, u klinici Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie. 

Austrijsku bolnicu u kojoj je operativni zahvat izvršen preporučio je specijalist MFK-a, dr. Vedran Zubčić, s KBC-a Osijek. Osim toga, dao je i preporuke kako se nositi s tom dijagnozom. Naime, takvi slučajevi su zabilježeni samo u Indiji, Turskoj te arapskim i afričkim zemljama.

Sredstva koja su lani za Lorenu prikupljena u roku od 48 sati obitelj troši na različite vježbe i terapije te rehabilitaciju koja je djevojčici iznimno potrebna.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara