Malezija poziva Britaniju da ne podrži europsku odluku o bojkotu palminog ulja

Malezija poziva Britaniju da ne podrži europsku odluku o bojkotu palminog ulja
Foto: EPA

MALEZIJSKI premijer Mahathir Mohamad pozvao je Britaniju na suradnju s uzgajivačima uljne palme kako bi se potaknuo održiv uzgoj, umjesto da se pridruži europskom bojkotu nakon planiranog izlaska iz Europske unije, 31. listopada, javlja Reuters

Žalbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Mahathirovi komentari, objavljeni u kolumni agencije Bloomberg, potaknuti su potezom Europske unije koja želi postupno ukinuti upotrebu palminog ulja u biogorivima. Najveći uzgajivači uljne palme su Indonezija i Malezija.

Obje su države najavile da će se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kako bi osporile najavljeni potez Europske unije. 

Ilegalno krčenje šuma u nacionalnom parku Indonezije vezano uz uzgoj uljne palme (Foto: EPA)

"Novi odnos prema palminom ulju, neopterećen utjecajem raznih interesnih skupina, mogao bi dovesti do boljih trgovinskih odnosa između Velike Britanije i područja Jugoistočne Azije u odnosu na trenutačne", napisao je Mahathir u kolumni na Bloombergovoj web stranici.

"Nadamo se da ćemo izbjeći trgovinski rat s Europom", napisao je. "Ali ako do njega dođe, to ne znači da se Ujedinjeno Kraljevstvo mora naći u unakrsnoj vatri."

Odluka Europske komisije

U ožujku je Europska komisija zaključila da je proizvodnja palminog ulja rezultirala pretjeranim krčenjem šuma te da se ono kao takvo više ne smatra obnovljivim transportnim gorivom, uz određene izuzetke.

Dok je Mahathir priznao važnost održivosti okoliša i kroz to sprečavanja krčenja šuma u trgovinskim pregovorima, rekao je: "Odgovor na to ne može biti izdvajanje jednog jedinog proizvoda i njegova zabrana", te je potez EU-a okarakterizirao "oblikom modernog kolonijalizma kojem nema mjesta u današnjem svijetu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara