Malo porastao broj novozaraženih u Srbiji, jedna osoba umrla

Malo porastao broj novozaraženih u Srbiji, jedna osoba umrla
Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL

U SRBIJI je u posljednja 24 sata zabilježen jedan smrtni slučaj od koronavirusa i 24 novozaražena covidom-19 među 4372 testirane osobe, dok članovi kriznog stožera predviđaju skorašnji kraj epidemije.

Zbog infekcije koronavirusom u covid-bolnicama liječi se još ukupno 475 osoba, od kojih je 10 u teškom stanju i na respiratorima.

Zdravstvene vlasti najavljuju da će zbog postupnog slabljenja epidemije uskoro još dva klinička centra, u Beogradu i Zemunu, izići iz sustava covid-bolnica i vratiti se redovitom režimu rada, a od srijede se zatvara privremena bolnica i na novosadskom velesajmu.

Broj oboljelih od početka epidemije dosegnuo je, s današnja 24 slučaja, ukupno 11.454, od covida-19 oporavilo se 6766 osoba, a umrlo je 245 oboljelih. 

Epidemiolozi tvrde kako pad broja novozaraženih pokazuje da epidemija koronavirusa u Srbiji ulazi u završnicu i tijekom sljedeća dva tjedna očekuju prve dane bez novooboljelih.

Član Kriznog stožera dr. Branislav Tiodrović sugerirao je da bi trebalo ukinuti sve mjere ograničenja uvedene radi suzbijanja pojave koronavirusa, rekavši kako ne očekuje da će doći do drugog vala covida-19.

Imunolog i član stožera dr. Srđa Janković izjavio je za RTS da se "Srbija bliži kraju epidemije", ali se ne može točnije precizirati njezin kraj.

Nulti pacijent u Srbiji registriran je 6. ožujka, izvanredno stanje zbog koronavirusa uvedeno je 15. ožujka, a ukinuto 8. svibnja i od tada Srbija postupno ublažava epidemiološke mjere.

Kazališta i kina i dalje ne rade, a u vozilima javnog gradskog i međugradskog prijevoza vrijedi poseban režim uz propisanu udaljenost i ograničeno korištenje sjedala, dok su poslodavci obvezni osigurati zaposlenicima zaštitnu opremu i omogućiti odgovarajuće uvjete uz poštovanje fizičke udaljenosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara