Maloljetnim prekršiteljima zakona najdraže krađe i zlouporaba opojnih droga

VIŠE od 2.800 maloljetnika je kazneno prijavljeno lani u Hrvatskoj, najveći broj zbog krađa i zlouporabe opojnih droga, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Broj prijavljenih maloljetnika u posljednje je dvije godine gotovo isti ali je za 13 posto povećan broj optuženih (1.277) i osuđenih (994), podaci su prikupljeni od državnih odvjetništava, te županijskih i općinskih sudova.

Svako drugo kazneno djelo koje su lani počinili maloljetnici je protiv imovine. Ukupno je zbog krađa prijavljeno njih 1.165, a još je 449 osumnjičeno za prijevare, razbojništva i druga imovinska kaznena djela. Po učestalosti slijedi zlouporaba opojnih droga zbog koje je prijavljeno 702, optuženo 313, a osuđeno 264. Najveći broj - 155, osuđen je zbog posjedovanja, 73 zbog proizvodnje i prodaje droga, a četvorica zbog organiziranog preprodavanja.

Za najteža djela kao što su ubojstva i silovanja prijavljeno je 11 maloljetnika, a zbog prometnih nesreća koje su skrivili 59. Zabilježen je i jedan slučaj zlouporabe nuklearnih tvari, no iz statističkih podataka ne može se razaznati o kakvom je slučaju riječ. Zbog napada na policajce osumnjičeno ih je sedam, nasilničkog ponašanja 23, a krivotvorenja novca 42.

Najmanje maloljetnika prijavljeno je u Varaždinu, devetero, i Požegi 36. Po broju prijavljenih prednjače Split (398), Zagreb (259), Rijeka (256), Osijek (229) i Pula (223).

Najveći broj osuđenih maloljetnika (96,5 posto) kažnjen je odgojnim mjerama, odnosno sudskim ukorom, mjerama pojačanog nadzora ili upućivanjem u centar za odgoj, odgojnu ustanovu ili zavod. Maloljetničkim zatvorom kažnjeno je njih osmero.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 50 posto kaznenih djela maloljetnici počine u sudioništvu s drugim maloljetnicima, a zakon najčešće krše oni u dobi od 17 godina. Takvih je lani bilo 984. S navršenih 16 godina bilo je 783 maloljetnika koji su počinili neko kazneno djelo, a sa 14 godina njih 463.

S obzirom na školsku spremu među prijavljenim maloljetnicima većina je s osnovnom (1.948) i srednjom školom (414). Bez škole ili s prvim do trećim razredom osnovne škole bilo je 93 prijavljenih.

Deset posto prijavljenih već je ranije osuđivano, većina za ista kaznena djela. Postupak od prijave do odluke kod većine maloljetnika trajao je godinu ili više, dok je 222 maloljetnika odluku dočekalo za manje od mjesec dana.

Prema obiteljskim prilikama, od 994 osuđena maloljetnika gotovo jedna trećina živi s rastavljenim roditeljem.

(Hina) so vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara