Mamićev falsifikator radio je za HDZ, angažirao ga Kolindin savjetnik

Mamićev falsifikator radio je za HDZ, angažirao ga Kolindin savjetnik
Foto: Flip Kos/Pixsell, Facebook

OSUMNJIČENIK za izradu lažnih SMS-ova za potrebe bivšeg Dinamovog čelnika Zdravka Mamića, Franjo Varga, radio je 2014. i 2015. godine za HDZ, piše Nacional.

Nacional doznaje da je Vargu angažirao savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić i to u vrijeme predsjedničke kampanje. U toj kampanji, kao i u kampanji 2015., sudjelovale su tvrtke pod istragom za pranje novca u vlasništvu ljudi bliskih Zdravku Mamiću.

"Franjo Varga u svom iskazu na čak pet mjesta spominje Vladu Galića. No Galić nije jedini", rekao je neimenovani izvor blizak istrazi u aferi SMS.

Sumnja se da je za Mamića izradio lažne poruke

Podsjetimo, Vargu se u postupku koji se protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom, sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca, koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga, Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku.

Uhićen i Brkićev kum

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da se nalazi pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom zatvoru nalazi se i Blaž Curić, vozač potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića i kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Sa Županijskog suda izvijestili su i kako je svim strankama upućen otpravak pismeno izrađene nepravomoćne presude od 6. lipnja 2018. u kaznenom predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara, te da protiv te presude nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana primitka, o čemu odlučuje Vrhovni sud RH.

Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora

Za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama Zdravko Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i 11 mjeseci, Damir Vrbanović na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

S obzirom na to da je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina te da je prije izricanja presude napustio Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu, protiv Zdravka Mamića sud je odredio istražni zatvor te izdao nalog za njegovo uhićenje i raspisivanje tjeralice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara