Manifestacija "Sačuvajmo zdrave dojke" u subotu u Zagrebu

Manifestacija "Sačuvajmo zdrave dojke" u subotu u Zagrebu
Foto: Index, Duško Jaramaz/Pixsell, PR

U SUBOTU 12. listopada 2019. od 10 do 14 sati u parku Zrinjevac i na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u organizaciji udruge Pogled iz novog kuta - life (P.I.N.K. – life), održat će se javnozdravstvena manifestacija „Sačuvajmo zdrave dojke“. 

"Sačuvajmo zdrave dojke" je javnozdravstvena manifestacija kojom se obilježava Europski Dan zdrave dojke. Manifestacijom se želi upozoriti na globalni problem karcinoma dojke. Posljednje statistike pokazuju da je u Hrvatskoj oboljelo 2777 osoba od raka dojke i to 2735 žena i 42 muškarca (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten br. 41, 2019.), a umrlo 789 osoba (izvor: HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u RH u 2018.) U usporedbi s prethodnom statistikom broj umrlih od raka dojke u Hrvatskoj je već petu godinu u padu.

"Akcijom želimo potaknuti na usvajanje zdravih životnih navika te na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima. Želimo potaknuti žene, a i muškarce da se brinu o svome zdravlju, da svoj pregled dogovore već danas, te se zalažemo za bolju palijativnu skrb u Republici Hrvatskoj“, objašnjava Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta.

Cilj ove javno zdravstvene manifestacije je jačanje svijesti o važnosti usvajanja zdravih životnih navika te redovitih pregleda i samopregleda dojki. 

Događanje će započeti okupljanjem u 10.00 sati u parku Zrinjevac od kuda će oboljele osobe zajedno s predstavnicima pokrovitelja i ostalih sudionika javno zdravstvene manifestacije prošetati u povorci kroz glavne gradske ulice do Cvjetnog trga. Na Cvjetnom trgu će oboljele i liječene žene od raka zajedno s poznatim osobama iz javnog života nositi kreacije naših domaćih modnih dizajnera, a nakon toga će se javno zdravstvena manifestacija nastaviti uz prigodnu podjelu edukativnih i promidžbenih letaka.

Udruga Pogled iz novog kuta - life (P.I.N.K.- life) okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara