Manijak odgovoran za masakr u Nici imao je pomagače, napad je planirao mjesecima

Manijak odgovoran za masakr u Nici imao je pomagače, napad je planirao mjesecima

Foto: Hina

NAPADAČ iz Nice, Tunižanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel, "imao je pomagače" i čini se da je napad isplanirao prije "više mjeseci", rekao je u Parizu državni odvjetnik zadužen za istragu Francois Molins.

U izjavi za novinare glavni državni odvjetnik za slučajeve terorizma rekao je da je postignut "znatan napredak" u istrazi koju vodi "više od 400 istražitelja".

Istraga je "omogućila ne samo da se dodatno potvrdi kako je krvavi napad Mohameda Lahouaieja Bouhlela bio planiran, nego i da se utvrdi da je potonji imao pomoć i pomagače u pripremi i planiranju svog zločinačkog čina", rekao je Molins.

Dva francusko-tuniška državljanina, jedan Tunižanin, Albanac i francusko-albanska državljanka u dobi od 21 do 42 godine izvedeni su pred sud radi podizanja optužnice za zločinačko terorističko udruživanje i počinjenje ubojstava. "Nisu poznati obavještajnim službama", dodao je Molins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičenici su privedeni na temelju analize Bouhlelova mobitela koja je otkrila njegove brojne kontakte, rekao je državni odvjetnik dodajući da je njegova povezanost s njima utvrđena i zahvaljujući dokaznom materijalu prikupljenom u kamionu i na pronađenom oružju.

Otisci jednog osumnjičenika pronađeni su na suvozačevim vratima 19-tonskog kamiona kojim je Bouhlel pregazio 84 i ozlijedio više od 350 osoba.

U njegovu mobitelu pronađene su nove "važne" fotografije, među kojima fotografija s koncerta na Engleskoj šetnici u Nici i preslika teksta o captagonu, drogi koju uzimaju džihadisti odgovorni za terorističke napade.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara