Manjak dobiti od 7 milijuna dolara dnevno nakon sabotaže naftovoda

AMERIČKI upravitelj u Iraku Paul Bremer procijenio je u nedjelju u Bagdadu da zatvaranje iračkog naftovoda izazvano sabotažom, kojim se nafta odvodi do Turske, izaziva gubitak od sedam milijuna dolara dnevno.

"Štete na naftovodu donose gubitak od sedam milijuna dolara dnevno", rekao je Bremer na prvom sastanku Vijeća za međunarodnu koordinaciju (CIC) koje treba uskladiti napore međunarodnih donatora i potrebe iračkih ministarstava.

U nedjelju je izbio novi požar na naftovodu nedaleko mjesta na kojem je naftovod gorio u petak i američki dužnosnici vjeruju da se ponovno radi o sabotaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema američkoj vojsci, popravak nafovoda bi mogao trajati do mjesec dana.

Tursko ministarstvo energije objavilo je da je Irak u srijedu počeo isporučivati naftu u tursku luku Ceyhan, nakon prekida koji je nastupio početkom rata u ožujku.

Oštećenja na bagdadskom vodovodu, koji je također u nedjelju bio meta sabotaže, izazvala su poplave u jednoj četvrti Bagdada, dok je po najnovijim procjenama Međunarodnog odbora Crvenog Križa (ICRC) 300.000 ljudi ostalo bez vode.

"Protutenkovskim bacačem raketa ciljan je dio vodovoda koji povezuje stanicu za ispumpavanje i tretiranje vode u Sabah Missanu, istočno od Bagdada", rekla je glasnogovornica ICRC-a Nada Doumani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara