Manje egzekucija u Kini zbog reforme ili dobrog ponašanja građana?

Manje egzekucija u Kini zbog reforme ili dobrog ponašanja građana?

OČIGLEDNO je kako Kina pokušava popraviti svoj međunarodni imidž prije održavanja Olimpijskih igara, a koji je narušen prije svega zbog brojnih prijava za kršenje ljudskih prava. Jedna od optužbi odnosila se na činjenicu kako Kina ima najviše izvođenja smrtnih kazni (egzekucija) i to više nego sve zemlje zajedno.

Prvi kineski sudac Xiao Yang koji obnaša dužnost predsjednika vrhovnog suda tako je obznanio kako je u prošloj godini smanjen broj izvršenja smrtnih kazni, te da su pogubljeni samo oni koji su izvršili izrazito ogavna kaznena djela.  Zanimljivo je kako se nigdje ne spominje stvaran broj, već samo podatak kako je broj - smanjen.

Presude o smrtnim kaznama donosili niži sudovi

"Broj smrtnih kazni je smanjen isključivo zbog toga što je u prošloj godini zabilježen enormno mali broj ekstremno teških i ozbiljnih kaznenih dijela", kazao je sudac Xiao Yang, čije riječi prenose strani mediji odbivši primisao kako je smanjenje kazne zaslužna ustvari reforma u sudstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pred pritiskom međunarodne zajednice Kina je prošle godine uvela novine kod izricanja smrtnih kazna. Najveća novina odnosila se na uredbu kako samo najviši sudovi, mogu presuditi o izvršenju javne kazne, koja se u Kini još uvijek obavlja javno.

Također, Yang nije spomenuo, a kamoli komentirao optužbe o čestim izrečenim kaznama nedužnim ljudima, koje su često donesene na temelju priznanja koja su dobivena mučenjem.  Međunarodne organizacije za ljudska prava predviđaju kako je prošle godine obavljeno između 1000 i 10 000 smrtnih presuda. Službena Kina izjavom o enormno malo teških kaznenih dijela, prema ocjeni diplomata, samo pere ruke od eventualnog priznanja grešaka koje su se događale u sudstvu.

I.Ć. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara