Manjine u Zagrebu na izbore bez Rusina, Slovaka i Talijana

U ZAGREBU je od 16 nacionalnih manjina svoje kandidate istaknulo 13, a Rusini, Slovaci i Talijani do zakonskog roka koji je istekao sinoć u ponoć nisu predali svoju listu kandidata u Gradsko izborno povjerenstvo, pa se za njih izbori i neće održavati.

To je izvijestio predsjednik povjerenstva Božidar Rumenjak na konferenciji za novinare potsjetivši da će izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina biti 18. svibnja.

Najviše lista, njih tri, za izbor vijeća nacionalnih manjina sa po 25 članova prijavila je romska nacionalna manjina. Dvije je predala crnogorska, a po jednu albanska, bošnjačka, češka, mađarska, makedonska, slovenska, srpska i austrijska manjina. To su manjine koje u Zagrebu imaju 500 i više svojih predstavnika, osim Austrijanaca, kojih je manje, ali će svoje vijeće imati samo u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za izbor po jednog predstavnika nacionalnih manjina, njemačka nacionalna manjina je kandidirala dva predstavnika, a židovska i ukrajinska po jedan. Te manjine imaju u Zagrebu više od 100, a manje od 500 svojih predstavnika.

Zanimljivo je da je Kulturno-prosvjetno društvo Rusina i Ukrajinaca Zagreba kandidiralo jednog predstavnika ukrajinske, ali ne i rusinske manjine.

Sve liste će biti objavljene sutra u Večernjem i Jutarnjem listu.

Izborna kampanja će trajati od 1. do 16. svibnja, a izborna šutnja počinje dan prije izbora. Danas je najavljeno da će biračka mjesta biti najvjerojatnije po gradskim područnim uredima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara