Manolić: Tuđman i Milošević vodili dvojnu politiku prema BiH

NEKADAŠNJI visoki dužnosnik u hrvatskoj vlasti Josip Manolić izjavio je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) da su bivši hrvatski i jugoslavenski predsjednik Franjo Tuđman i Slobodan Milošević provodili "dvojnu" politiku prema BiH, jednu koja je bila za očuvanje njezine cjelovitosti, a drugu za podjelu te zemlje.

"To je bila specifična i dvojna politika koju su (prema BiH) vodili Milošević i Tuđman", rekao je Manolić, svjedok optužbe na suđenju šestorici bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Nekadašnjem premijeru i predsjedniku HR HB Jadranku Prliću, bivšem ministru policije HR HB Valentinu Čoriću, ministru obrane Bruni Stojiću, zapovjednicima HVO-a Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku, te šefu uprave zatvora i logora HVO-a Berislavu Pušiću, ICTY sudi za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja samoproglašene HR Herceg Bosne tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. godine.

Odgovarajući na pitanja suoptuženog Praljka, Manolić je potvrdio da je vlada u Zagrebu pomagala Armiji BiH, da su piloti te vojske obučavani u Zagrebu, a u hrvatskim bolnicama liječeni bošnjački ranjenici. No, dodao je, Tuđman je bio "antimuslimanski raspoložen" i politiku prema BiH prilagođavao je političkim i vojnim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji šef hrvatskih tajnih službi u utorak je na istom suđenju ustvrdio da je Tuđman definirao, a "hercegovački lobi" u HDZ-u BiH i Hrvatskoj provodio politiku podjele susjedne države, zbog čega je izišao iz tada vladajuće stranke u Hrvatskoj.

Pod "hercegovačkim lobijem" Manolić podrazumjeva i suoptužene, a na izravan Praljkov upit upit zna li neku činjenicu koja bi ga teretila da je učinio ili poticao na neko kazneno djelo, Manolić je odgovorio niječno.

Manolić je također zanijekao da je, prije objave te vijesti u medijima, znao za postojanje sabornih logora HVO-a za Bošnjake u Dretelju i Gabeli, za čije se osnivanje, među ostalim, tereti optužena šestorka. "Vi ste bili vrhunski žbir (špijun), morali ste to znati", odgovorio mu je Praljak.

Suđenje političkim čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata nastavlja se u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara