Mara Tomašević u sudnici sjedila na pola metra od nasilnog muža. Zašto?

Mara Tomašević u sudnici sjedila na pola metra od nasilnog muža. Zašto?
Foto: Ivica Galović/Pixsell

NA OPĆINSKOM sudu u Slavonskom Brodu jučer je počelo suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje, a njegova je supruga Mara sjedila tik do njega i svjedočila o tome da ju je on, kako tvrdi, godinama tukao i zlostavljao.

Na taj je način hrvatsko pravosuđe dodatno traumatiziralo žrtvu obiteljskog nasilja i tako se prekršila europska direktiva o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

>>Pročitajte potresno svjedočenje Mare Tomašević

>>Počelo suđenje Tomaševiću: "Dok me držao, njegova ljubavnica grebala me po licu"

Također, prije par tjedana na snagu je stupila Istanbulska konvencija, koja je ženama, žrtvama nasilja, trebala između ostalog pružiti daleko veću zaštitu.

U slučaju Mare Tomašević to se nije dogodilo.

U svom potresnom svjedočenju, žena požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, sjedeći kraj njega, govorila je o nasilju koje se događalo unazad tri godine, ali i ranije.

"Dizao je nož na mene i prijetio da će me zaklati"

"Razbijao mi je oko, gurao me u trudnoći pred roditeljima i braćom. Posljednji put, po povratku s puta, šamarao me pet, šest puta po glavi da se ne vide masnice, uhvatio me za vrat. Dizao je nož na mene, prijetio da će me zaklati, psovao", samo je dio iz njenog svjedočenja.

Tomaševiću se u optužnici stavlja na teret da je od listopada 2015. godine do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, u nakani da omalovaži svoju suprugu, govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom, istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu.

"Mara Tomašević posljednji je primjer da se žrtve nasilja dodatno traumatizira na sudu", rekla je u razgovoru za Index Sanja Sarnavka, bivša predsjednica udruge B.a.B.e., koja se niz godina bavila žrtvama obiteljskog nasilja.

Navodi kako bi zaštita žrtava trebala biti daleko kvalitetnija, te da je zadaća suda da kaže što sve žrtva ima pravo te da joj se pruži mogućnost da iskaz da putem audio i video linka te da se dodatno ne traumatizira sjedenjem kraj osobe koju tereti za zlostavljanje.

"Ovo što se jučer dogodilo Mari Tomašević je strašno"

"Ovo što se dogodilo jučer na sudu Mari Tomašević je strašno, sve žrtve nasilja bi trebalo ispitivati u prisutnosti stručne osobe koja će joj pružiti podršku i snimati, a ne da sjede kraj zlostavljača jer im se tako stvara dodatna trauma. Nama su žene, žrtve nasilja, često odustajale od postupka i svjedočenja jer nisu mogle biti u prisustvu svog zlostavljača", rekla nam je Sarnavka, dodajući kako je bilo i situacija gdje su zlostavljači u sudnici prijetili i odvjetnicama žrtava.

Anamaria Drožđan Kranjčec, pravnica Ženske sobe, koja se bavi žrtvama nasilja u obitelji i seksualnog nasilja nad ženama, rekla je da je u ovom slučaju prekršena europska Direktiva 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2012. o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela te o zamjeni Okvirne odluke Vijeća 2001/220/PUP. Navodi i kako su i DORH i sud trebali reagirati u ovom slučaju.

Pravnica Ženske sobe ističe kako je direktiva najvažniji dokument EU-a što se tiče zaštite žrtava nasilja, a koji obvezuje Hrvatsku kao članicu EU-a da ju poštuje. Direktiva je, dodaje, na snagu stupila 2013., a Hrvatska ju je do 2015. trebala uvrstiti naše zakonodavstvo.

"I sud i DORH su trebali reagirati"

"Tom se direktivom žrtvama omogući da ostvare određena prava, a jedno od njih je pravo na svjedočenje putem audio ili video uređaja. To bi trebali tražiti njeni opunomoćenici, a na temelju individualne procjene svako tijelo kao što su policija, DORH, trebali su provjeriti jesu li žrtvi ponuđene određene mjere zaštite. I sud i DORH su trebali reagirati. Sud je trebao procijeniti da joj je potrebno iskazivanje putem audio video uređaja, a ne da sjedi kraj supruga", rekla je Anamaria Drožđan Kranjčec.

Navodi kako su sve naše sudnice male i da prema ovoj europskoj direktivi žrtve trebaju sjediti odvojeno u drugoj prostoriji sa stručnom osobom i toj se osobi postavljaju pitanja te ih ona onda upućuje žrtvi.

"Žrtve kaznenog djela više ne smiju sjediti kraj zlostavljača, tako nam stoji u Zakonu o kaznenom postupku, tako da se ovdje radi o čudnom propustu", smatra ona, te dodaje kako žrtve nasilja, koje su se za pomoć obratile Ženskoj sobi, stalno svjedoče putem audio video uređaja.

Za kraj dodajmo kako u Direktivi 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2012. o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela između ostalog stoji:

"Rizik sekundarne i ponovljene viktimizacije, zastrašivanja i odmazde od strane počinitelja ili zbog sudjelovanja u kaznenom postupku trebalo bi ograničiti provođenjem postupka na usklađeni način i uz poštovanje, omogućujući žrtvama uspostavu povjerenja u tijela. Interakcija s nadležnim tijelima trebala bi biti što je moguće lakša, uz istodobno ograničavanje broja nepotrebnih interakcija žrtve koje ona ima s nadležnim tijelima putem, na primjer, videosnimanja saslušanja i omogućavanjem njihovog korištenja u sudskom postupku. Djelatnicima bi trebalo omogućiti što širi raspon mjera radi sprečavanja nelagode za žrtvu tijekom sudskog postupka posebice uslijed vizualnog kontakta žrtve s počiniteljem, njegovom obitelji, osobama iz okruženja počinitelja ili publikom. U tu svrhu države članice trebalo bi potaknuti na uvođenje, posebno u odnosu na zgrade sudova i policijskih postaja, ostvarivih i praktičnih mjera kojima se omogućuje da u objekte budu uključene pogodnosti poput odvojenih ulaza i čekaonica za žrtve. Osim toga, države članice bi trebale, koliko god je to moguće, planirati kazneni postupak tako da se izbjegnu kontakti između žrtava i članova njihovih obitelji i počinitelja, na primjer pozivanjem žrtava i počinitelja na raspravu u različita vremena."

Sud u Brodu: Sud nije procijenio potrebnim udaljavanje okrivljenika iz sudnice

Poslali smo upit i Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zašto je Mara Tomašević morala sjediti tik do supruga, a oni su rekli da je ispitana sukladno Zakonu te da je upoznata s pravima žrtve u postupku.

"Svjedokinja Mara Tomašević ispitana je sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku (dalje: ZKP/08). Nitko nije tražio, niti je sud procijenio potrebnim udaljavanje okrivljenika iz sudnice za vrijeme davanja iskaza oštećene Mare Tomašević. Oštećena Mara Tomašević u skladu s odredbama ZKP/08 upoznata je o pravima žrtve u kaznenom postupku", stoji u odgovoru Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara