Maras: Pozvao sam inspekciju u sabor

Maras: Pozvao sam inspekciju u sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DRUGOG dana izjašnjavanja o više od 900 amandmana na konačan tekst Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma zastupnici oporbe u petak prijepodne bezuspješno su tražili višesatnu stanku kako bi zastupnici Mosta, ali i službenici sabora koji rade cijelu noć odmorili, pri čemu je Gordan Maras (SDP) rekao da je u sabor pozvao inspekciju rada. 

Maras: Odlučio sam podnijeti prijavu inspektoratu

"S obzirom da se ovo odužilo cijelu noć, traje i tome nema kraja, molio sam predsjedavajućeg i stručne službe sabora da prekinu sjednicu kako bi ljudima iz stručnih službi sabora omogućili da se odmore i da im se omogući da dostojanstveno rade. Postoji više ljudi, sigurno ih je više od deset, u Hrvatskom saboru koji su u kontinuitetu ovdje više od 24 sata", kazao je Maras.

"Odlučio sam, kao predsjednik Odbora za rad, podnijeti prijavu Državnom inspektoratu rada  kako bismo ljudima sačuvali dostojanstvo i zdravlje. Nitko ne zaslužuje da ga se tretira na ovaj način. Sramota je da Hrvatski sabor krši zakone Republike Hrvatske koje je sam donio. To je sramota i ne smijemo to dopustiti i to je ono što cijelu ovu situaciju čini nevjerojatnom. HDZ gazi preko svega i misli da im je sve dozvoljeno", dodao je.

Maras je pozvao Državni inspektorat da odmah izađe na teren. "Možda ću čak osobno ići u Inspektorat jer želim da se ovo prekine. Ima ljudi koji nisu spavali već skoro 30 sati. Treba li nekome pozliti, treba li netko izgubiti zdravlje da bi HDZ donio jedan jedini zakon? Mogli su sinoć prekinuti sjednicu u nekom trenutku i nastaviti je jutros u 9,30 sati. Ali ne, oni gaze preko svega i tome se treba konačno suprotstaviti", kazao je Maras tražeći prekid sjednice.

"Ljude se izrabljuje, ne znam kako Brkiću i Jandrokoviću nije neugodno"

"U Hrvatskom saboru se, nažalost, ljude izrabljuje i tome se treba suprotstaviti. HDZ to ignorira, a ja to ne mogu gledati, meni je neugodno pred tim ljudima. Ne znam kako nije Milijanu Brkiću i Gordanu Jandrokoviću neugodno, meni jest", ustvrdio je.

Zahtjevu za stankom pridružili su se i Saša Đujić (SDP) te Krešo Beljak (HSS) koji su također upozorili na prava radnika.

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak također je zatražio prekid maratonske saborske rasprave ustvrdivši kako se radi o nezabilježenoj tragičnoj farsi u radu Hrvatskog sabora koja traje već više 17 sati, odnosno od četvrtka poslijepodne, otkako vlada odbija sve amandmane Mosta, njih gotovo 900, na taj zakonski prijedlog.

"Ovo nisu humani uvjeti i nitko tome ne bi trebao biti izložen", poručio je Podolnjak upozorivši kako će se o tome govoriti i imati negativan odjek i izvan Hrvatske kojoj to ne treba sad kad predsjedava Vijećem Europe i očekuje predsjedavanje Europskom unijom.

HDZ ne želi prekinuti sjednicu

No predsjedavajući sabora, potpredsjednik Milijan Brkić, nije želio prekinuti sjednicu niti dati višesatnu stanku pozivajući se na saborski poslovnik i ustvrdivši da za to nema uvjeta. Pozvao je zastupnike Mosta da povuku amandmane, ocijenivši i da tako "sve može biti vrlo lako riješeno" i da demokracija ima svoja pravila.

"Stanka se može tražiti samo o točki dnevnog reda, a Zakon o radu nije točka dnevnog reda", kazao je Brkić. Odbacio je tvrdnju da saborski službenici rade u kontinuitetu 24 sata, već da rade dva sata pa se šest sati odmaraju i onda mijenjaju.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je kako HDZ pokušava progurati taj Zakon pod svaku cijenu prije no što predsjednica Republike raspiše izbore za Europski parlament kako bi se u HDZ-ovu blagajnu slilo što više novca. 

Most je podnio 888 amandmana na konačni prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, a do sada ih je odbijeno više od 500.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara