Marić: Isplata mirovina nije upitna

Marić: Isplata mirovina nije upitna
Foto: FAH

MINISTAR financija Zdravko Marić poručio je da prihvaćanje zahtjeva inicijative "67 je previše", koje je danas najavio premijer, neće ugroziti javne financije te da je isplata mirovina sigurna.

Ako se prihvate sindikalni zahtjevi, mirovine će biti sigurne i nisu pod znakom pitanja, poručio je Marić nakon sjednice vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković najavio prihvaćanje sindikalnih zahtjeva za koje je referendumska inicijativa ovoga proljeća prikupila više od 700 tisuća potpisa građana.  

Građani su dali potpise za raspisivanje referenduma protiv podizanja dobi za odlazak u starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina, ali i protiv oštrijeg kažnjavanja prijevremenog umirovljenja. 

Ministar Marko Pavić ovoga proljeća upozorio je da će to državu koštati 45 milijardi kuna do 2040. godine.

Marić pak podsjeća da se u projekcijama mirovinske reforme računalo na dulju perspektivu, odnosno na održivost sustava idućih 40 ili 50 godina. U kratkoročnom razdoblju, u iduće dvije, tri godine, izmjene mirovinskih zakona nemaju utjecaja. 

Najavio novi paket zakona

Ujedno je najavio novi paket zakona koji će, osim mirovinskog dijela, sadržavati i radno zakonodavstvo te regulirati mogućnost rada i nakon 65. godine za građane koji to žele.

Podsjetio je da se ne mogu zanemariti nepovoljni omjeri u mirovinskom sustavu, odnosno da imamo 1,3 zaposlenika na jednog umirovljenika, da je tek svaki peti umirovljenik u punoj starosnoj mirovini, a  prosječna je mirovina na razini 40 posto prosječne plaće.

"Nitko ne može biti zadovoljan s tim, zato se i išlo u mirovinsku reformu", istaknuo je Marić.

Podsjeća i kako bi uz zakonske izmjene održivosti mirovinskog sustava kroz dulje razdoblje pridonio i gospodarski rast te porast zapošljavanja, a važno je regulirati mogućnost rada i dulje od 65 godina za one koji to žele.

"I dandanas imamo segmente gospodarstva u kojima postoji želja i potreba za radom. Više od 13 tisuća umirovljenika do sada je vraćeno u sustav rada", podsjetio je  Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara