Marić najavio nova porezna rasterećenja u idućoj godini

Marić najavio nova porezna rasterećenja u idućoj godini
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

MINISTAR financija Zdravko Marić se u intervjuu za HRT osvrnuo na učinjeno i najavio kakva nas rasterećenja očekuju u 2020. Rekao je da uskoro na snagu stupaju zakoni koji će mlađe od 25 godina potpuno osloboditi poreza na dohodak, a one između 26 i 30 godina za 50 posto.

Najavio je da se diže neoporezivi dio za sve, dakle osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna. Najavio je i podizanje praga poreza na dobit.

"Ove godine, odnosno iduću godinu, predložili smo podizanje praga za tu 12% stopu poreza na dobit na 7,5 mil. kuna. Na neki način prejudiciramo i uvođenje eura, da to bude na milijun eura, što će značiti da će 93% poduzetnika u RH plaćati 12% stopu poreza na dobit", rekao je Marić.

"Fokus treba preusmjeravati na strukturne reforme"

Rekao je kako se vlada do sada bavila monetarnom i fiskalnom politikom i te su mjere davale određene rezultate, ali se sada fokus sve više treba preusmjeravati na strukturne reforme.

"Mogućnosti proračuna u razvojnom smislu sada su u onom dijelu kapitalnih investicija financiranih iz EU fondova. Međutim, veliki potencijal postoji u državnim poduzećima", ustvrdio je Marić.

Govorio je i o pozitivnim aspektima privatizacije.

"Pojam privatizacija među Hrvatima nikad nije bio popularan zato što se evociraju samo negativne konotacije onoga iz prošlosti. Mi zaboravljamo pozitivne stvari toga. Imamo niz pozitivnih primjera. Dat ću vam jedan dobar primjer. Uzmite primjer brodogradilišta ili problematičnih poduzeća. Dakle do jučer, tema privatizacije je vrlo teško prihvatljiva. Međutim kad voda dođe do grla, počne ulaziti u grlo onda nam je sasvim normalno reći da nam je izlaz iz toga plan restrukturiranja i pronalazak strateškog partnera", rekao je Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara