Marić pričao o poskupljenju cigareta, ali otkrio i važan detalj vezan za plaće

Marić pričao o poskupljenju cigareta, ali otkrio i važan detalj vezan za plaće
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/123.rf

MINISTAR financija Zdravko Marić osvrnuo na uredbu o trošarinama na alkoholna i bezalkoholna pića i duhanske proizvode. 

"Kao što smo već prošle godine najavili, u okviru tog četvrtog kruga porezne reforme, da ćemo i sukladno zakonskoj obavezi kad govorimo o alkoholu i alkoholnim pićima donijeti nove uredbe. I nećemo nikad, niti smo ikad zanemarivali učinke tih industrija. To su legitimne industrije koje posluju u Republici Hrvatskoj po hrvatskim zakonima, plaćaju poreze, zapošljavaju ljude, stvaraju nekakvu vrijednost. No, ne zanemarujemo i onaj javnozdravstveni aspekt. Tu su kolege iz Ministarstva zdravstva u nekoliko navrata i sa svoje strane izricali da bi bilo dobro i da se kroz poreznu politiku napravi jedan na neki način iskorak", rekao je Marić gostujući u Newsroomu N1.

>> Evo koliko će poskupjeti cigarete i alkohol. Stiže i novo pravilo za kladionice

Komentirao je i kritike stručnjaka koji su kazali kako se šećeri mogu pronaći i u drugim proizvodima, a ne samo u bezalkoholnim pićima. 

"Slažem se ja s tim razmišljanjem, ali opet ponavljam. To je jedan od razloga. Nije isključivi razlog. Kao što neki pokušavaju stvoriti ovdje da je to samo iz razloga prevencije ili samo isključivo zdravstvene prirode ili samo iz razloga punjenja proračuna. Ne, to je kombinacija više faktora", pojašnjava Marić. 

"Oporezivanje bezalkoholnih pića ide od 1994. godine. I sada smo unijeli tu jednu varijabilnost. Daje se jedan stimulativniji porezni tretman, ali i da napravimo jednu vrlo jasnu razdiobu između pojedinih pića", dodaje. 

Istaknuo je kako je, što se tiče alkohola, Hrvatska druga odozdo po oporezivanju alkohola, ispod Hrvatske je samo Bugarska. 

"Ne smatramo da će doći do nekih većih poremećaja na tržištu. To je već sve akceptirano u ovogodišnjem proračunu. Kada gledate efekt 12 mjeseci, ove tri mjere je na razini oko 550 milijuna kuna kada uzmemo u obzir sve tri, s obzirom na to da se ne može uvesti uredba na snagu prije 1. 4., to je onda nešto preko 400 milijuna kuna", kazao je. 

Poskupljenje cigareta

Objasnio kako je došlo do nove uredbe o trošarinama koja se odnose na duhanske proizvode. 

"I dijalog s ministrom zdravstva, kao i s ostalim kolegama u Ministarstvu i vladi i industrijom. Uz sve ovo što sam sada rekao, ne možemo zanemariti ni aspekt geopolitičke i geostrateške pozicije i u konačnici činjenicu da Hrvatska ima najdužu fizičku granicu sa zemljama koje nisu članice Europske unije. S tim u vezi treba uzeti i neka iskustva koja smo mi sami imali. Opet ću ponoviti, što s ilegalnim prijenosom roba - duhana i duhanskih prerađevina, ali i legalnim? Tu ne možemo zanemariti taj aspekt. I onda u svemu tome kada pokušavate balansirati, naravno da rješenje s kojim izlazite van, kao što smo mi sada napravili, nikad neće u potpunosti pomiriti nerijetko suprotstavljene ciljeve. Mi smo u svemu tome pokazali vrlo veliku otvorenost", objasnio je Marić. 

Plaće u javnim službama

Marić je rekao kako je nebrojeno puta govorio o problematici plaća i kako smo se prošle godine svi uvjerili koliko je to kompleksno. 

"Činjenica je da imamo sustav u koji je bilo previše intervencija raznoraznih. Svaki kolektivni ugovor i dodatak dovede nešto novo. Sad imate jedan gordijski čvor. Treba sjesti i uzeti vrijeme i napraviti jedno resetiranje sustava", naglašava. 

"Teško je decidirano reći kad će to biti. Mi smo si dali rok od jedne godine. Model koji trebamo mi pronaći bi trebao biti onaj koji će poticati rad, a ne nerad. Moj je interes kao ministra, ja želim imati mehanizam nagrađivanja ljudi koji rade", dodaje. 

Upitan hoće li u mandatu ove vlade Uredba o plaćama biti gotova, Marić je kazao: 

"Ja mislim da neće. Treba nam jedno određeno vrijeme i da si damo truda za to. Onog časa kad se to i napravi, nemojmo misliti da će to biti rješenje za vijeke vjekova."

Stanje u zdravstvu 

Komentirao je reforme kojima bi cilj bila racionalizacija troškova u zdravstvu. 

"Kada otvaramo i općenito govorimo o toj temi, treba uzeti u obzir i osoblje, infrastrukturu i u konačnici mrežu bolnica, sustava financiranja, itd. Ići nepripremljeno u neku reformu, mislim da nije dobro. Ako govorimo o racionalizaciji, ne možemo zanemariti dostupnost i kvalitetu usluge", kazao je Marić. 

U vladi je održan još jedan u nizu sastanaka vezanih uz dugove liječnicima za prekovremene sate. 

"Kolega Beroš i njegov tim će voditi te razgovore dalje. I, naravno, sukladno tome ćemo dogovoriti kako će to dalje ići i koji će biti u konačnici output. Što se tiče samog planiranja proračuna, tu nema nekih velikih tajni u smislu predviđanja takvih okolnosti. Ti novci kao takvi nisu planirani, ali poštujemo odluke suda. I u konačnici taj razgovor koji se vodi na razini socijalnih partnera i Ministarstva, vidjet ćemo kako će se to razvijati", ističe Marić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara