Marija Pejčinović Burić zarađivat će 184 tisuće kuna mjesečno

Marija Pejčinović Burić zarađivat će 184 tisuće kuna mjesečno
Foto: Pixsell/Marko Prpić

HRVATSKA ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sinoć je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, međunarodne organizacije sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. 

Pejčinović Burić je prva hrvatska političarka koja će preuzeti vodeću poziciju u nekoj međunarodnoj organizaciji, ali i izdašnu plaću koja ide s time.

Plaća od oko 300 tisuća eura godišnje

Kao glavna tajnica Vijeća Europe, Pejčinović Burić bi godišnje trebala zarađivati oko 300 tisuća eura, što je oko 25 tisuća eura, odnosno 184 tisuće kuna mjesečno. 

Pejčinović Burić bi svoj petogodišnji mandat trebala započeti 1. listopada, dokad će morati nastaviti primati “sitnu” plaću ministrice vanjskih poslova od oko 20 tisuća kuna. 

Prva žena na toj poziciji bila je Francuskinja Catherine Lalumière, izabrana 1989. godine, a Pejčinović Burić je prva političarka iz srednje i istočne Europe koja zauzima tu poziciju. 

Tko je Marija Pejčinović Burić?

Pejčinović Burić rođena je 1963. u Mostaru, diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te kasnije magistrirala europske znanosti. U hrvatsku diplomaciju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu europskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica. Godine 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gdje se zadržava do 2008.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u saboru i vodila je izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u  Parlamentarnoj skupštini NATO-a te je bila članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora te Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om.

Za državnu tajnicu u MVEP-u imenovana je u studenome 2016., a za šeficu hrvatske diplomacije u ljeto 2017. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara