Marijana Petir ne zna povijest Hrvatske pa okolo širi lažne vijesti

Marijana Petir ne zna povijest Hrvatske pa okolo širi lažne vijesti

Foto: Hina

MARIJANA Petir smatra da ozbiljne države ne bi trebale preispitivati ugovore sa Svetom stolicom.

"Niti jedna država koji drži do sebe ne dovodi u pitanje ugovore koje ima potpisane sa Svetom Stolicom, iako svatko ima pravo izraziti i drugačije mišljenje. Smatram da su ugovori s Vatikanom na dobroj osnovi, da ih ne treba dirati ili mijenjati", rekla je Marijana Petir.

Što god mislili o njenom mišljenju, ono je legitimno, Marijana Petir ima svako pravo smatrati da ozbiljna država nema potrebe da išta mijenja kad su u pitanju lihvarski ugovori s Vatikanom.

To je žena koju Hrvatsku predstavlja u Europarlamentu kazala jučer nakon prosvjeda civilnih udruga koje žele da se revidiraju Vatikanski ugovori.

Petir je, onako usput, upitala sjećamo li se tko je prvi priznao samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku?

Island. Prvi je Hrvatsku priznao Island.

Vatikan se zapravo nije žurio s priznanjem

Ali Petir je najvjerojatnije mislila na Vatikan koji se, u kolektivnoj memoriji desničara, pozicionirao kao država koja je prva priznala Hrvatsku.

Hrvatsku je zapravo prva priznala Slovenija, već 26. lipnja 1991. godine, na isti dan kad je Hrvatska nju priznala. No, bila je riječ o dvije međunarodno nepriznate zemlje. Sljedeće će to, tijekom ljeta i na jesen, napraviti Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija. Estonija je to napravila 31. prosinca 1991. godine. No, s njima je bio isti problem kao sa Slovenijom, radilo se o novoosnovanim državama koje također nisu imale međunarodno priznanje.

Prva prava država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, 19. prosinca 1991. godine.

Vatikan je Hrvatsku priznao 13. siječnja 1992. godine, svega dva dana prije nego će to učiniti države EU.

Dakle, iako se nije pretjerano žurio s time, istina je da je Vatikan među prvima priznao Hrvatsku. Učinili su to dva dana prije zemalja EU, ali gotovo mjesec dana nakon Islanda, prve međunarodno priznate države koja je priznala Hrvatsku.

To bi osoba koja predstavlja Hrvatsku u Europi trebala znati, a ne okolo aludirati da je to prvi učinio Vatikan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara