Marine Le Pen: Rusko pripajanje Krima nije bilo protuzakonito

Marine Le Pen: Rusko pripajanje Krima nije bilo protuzakonito

Foto: FAH

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja francuske krajnje desnice Marine Le Pen ocijenila je u utorak da rusko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krim nije bilo protuzakonito, što je suprotno stajalištu Europe i Sjedinjenih Država.

"Aposlutno ne vjerujem da se dogodilo nelegalno pripojenje, održan je referendum i stanovnici Krima željeli su pridružiti se Rusiji", rekla je predsjednica Nacionalne fronte (FN) na radiju RMC i BFM TV-u.

"Ne vidim po čemu bi taj referendum mogao biti doveden u pitanje", inzistirala je Le Pen.

Rusija je pripojila Krim, strateški poluotok u Crnome moru u ožujku 2014. nakon vojne intervencije i referenduma o pripojenju, za koji Kijev i države Zapada tvrde da je nelegalan.

To pripojenje izazvalo je najjače napetosti između Zapada i Rusije nakon Drugog svjetskog rata, a Sjedinjene Države i Europska unija Moskvi su nametnule niz gospodarskih sankcija koje su i dalje na snazi.

Marine Le Pen također se zauzela za uvođenje strateških odnosa između Francuske i Rusije u sklopu borbe protiv džihadističke skupine, tzv.  Islamske države.

O ulozi NATO-a u svijetu nakon raspada Sovjetskog Saveza Le Pen je rekla da će Francuska napustiti barem zajedničko zapovjedništvo tog saveza bude li ona izabrana za predsjednicu u svibnju 2017. Također procjenjuje da bi moglo biti promjena u ulozi NATIO-a nu NATO-a kada novi američki predsjednik Donald Trump preuzme dužnost.

Prije nego je izabran Donald Trump je dao naslutiti da vojni angažman Sjedinjenih Država uz europske saveznike ovisi o povećanju financijskog doprinosa saveznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara