Mark Taritaš: Projektom POS-a zbrinuli smo čak 1550 obitelji

Mark Taritaš: Projektom POS-a zbrinuli smo čak 1550 obitelji

Foto: Hina

POTPREDSJEDNICA HNS-a i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš izrazila je zadovoljstvo što je 519 obitelji u zagrebačkom naselju Zapruđu dobilo ključeve POS-ovih stanova, te se pohvalila kako je riječ o projektu koji je provela kao ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

Demografska politika ne znači obećanje o 1000 eura za svako rođeno dijete, već rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji, što je učinjeno u mandatu naše Vlade projektom poticanja stanogradnje (POS) čime je zbrinuto 1550 obitelji u Zagrebu, Splitu i drugim manjim hrvatskim gradovima, poručila je Mrak Taritaš, prenose iz HNS-a.

Bivša ministrica ističe da je sistem POS-a dobar, da su zgrade na dobroj lokaciji, stanovi kvalitetni, te da je otvoren i program najma, pa obitelji mogu uzeti stan u najam i naknadno odlučiti hoće li ga kupiti ili ostati u najmu, a štedjeti za nešto drugo.

Podsjeća također da je 850 mladih obitelji Božić 2015. dočekalo u novim stanovima u zagrebačkoj Klari, te da je 600 stanova po istom modelu izgrađeno u Splitu.

Bivša ministrica hvali se kako su u njenom, odnosno mandatu bivše Vlade, pokrenuti projekti energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i kuća javne namjene, provedena legalizacija objekata, doneseno niz prostornih planova za područja posebnih obilježja, ali i projekt e-dozvola. "Nažalost, ova tehnička Vlada nije uspjela ništa poboljšati, samo se nadam da nije ništa pokvarila", kaže Mrak Taritaš.

Najavljuje da će se nakon parlamentarnih izbora nastaviti započeto - dovršiti legalizacija zgrada i paralelno krenuti sa Zakonom o legalizaciji infrastrukture. Poručuje da odmah treba donijeti i Strategiju prostornog razvitka, a iza toga raditi Prostorni plan države, te razvijati projekt energetske učinkovitosti i otvoriti novi projekt "Zelena gradnja".

Jednako tako, treba drugačije definirati Zakon o komunalnom gospodarstvu, ali i srediti katastar i gruntovnicu, što je baza svega, naglašava potpredsjednica HNS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara