Markićkin portal sjetio se rođendana "biblijskog ratnika" Jure Francetića, to im najčitanija vijest

Markićkin portal sjetio se rođendana "biblijskog ratnika" Jure Francetića, to im najčitanija vijest

Foto: Hina, YouTube

PORTAL kontroverzne Željke Markić danas se sjetio rođendana zloglasnog ustaškog zapovjednika Jure Francetića, a to je ujedno i najčitanija današnja vijest na portalu.

Jure Francetić bio je zapovjednik zloglasne Crne legije koja je djelovala u sastavu kvislinške NDH. NDH su 1941. godine osnovali Nijemci i Talijani, a za vrijeme cijelog Drugog svjetskog rata prvi čovjek NDH Ante Pavelić bio je marioneta kojom se upravljalo iz Rima i Berlina.

Osim što je predao velik dio Dalmacije talijanskim fašistima, ostavivši tako stotine tisuća Hrvata na milost i nemilost fašističkom agresoru, Pavelić je za cijelo vrijeme rata bespogovorno provodio rasne zakone, a zbog kojih je smrtno stradalo na desetke tisuća Roma, Srba i Židova.

Četverogodišnji period NDH ostavio je neizbrisivu mrlju na hrvatskoj povijesti, a upravo je Jure Francetić bio jedan od najvećih zagovornika zločinačkog režima koji je radio za interese Hitlera.

Za Markićkin portal Francetić je biblijski ratnik

No, za Markićkin portal Francetić je "nacionalni junak".

Naime, u članku potpuno lišenom ikakve kritike, autori na Markićkinom portalu o Francetiću pišu iz perspektive ljudi koji ga podržavaju.

"Potkraj ožujka, na čelu Crne legije, prodire u istočnu Bosnu i izbija na Drinu. Tim pothvatom je postao nacionalni junak, a 24. travnja odlikovan je Vojničkim redom željeznoga trolista III. stupnja s hrastovim grančicama", kaže Markićkin portal o Juri Fracetiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju članka, novinari Markićkina portala donose i sjećanje don Ante Bakovića na Juru Francetića, a što je ulomak iz Bakovićeve knjige.

"Jure Francetić tada je osnovao Crnu legiju od mladih sarajevskih ustaša, u kojoj su bili Hrvati, a po vjeri muslimani i katolici. Cijele ih jeseni uvježbavao i oni su njega silno zavoljeli. On je postao idol sarajevske ustaške mladeži. Geslo im je bilo: ”Svi za jednog, a jedan za sve!”

Cijelo vrijeme u istočnoj Bosni bio je samo jedan ratnik za koga su svi i Srbi, i muslimani, i Hrvati bili uvjereni da je čist, hrabar, pravi ratnik, a to je bio Jure Francetić

Svi ostali bili su probisvjeti, zločinci i kukavice. Samo je istočna Bosna vidjela jednog biblijskog ratnika koji nije palio kuće i sela, nije ubijao djecu i žene, nego samo ganjao naoružane odmetnike.

Osnovavši Crnu legiju – a to je bila vojska kakvu Hrvatska još nikad dotada nije imala – krenuo je već početkom 1942. prema Romaniji, sjedištu i partizanskih i četničkih gerilaca. Tako je prve okršaje vodio još po snijegu. Četnici nisu mogli doći k sebi – tko su ti “crni đavoli” koji ne znaju za povlačenje, za strah, ni za strah od smrti, koji znaju samo za naredbu juriš. Da, bijahu to “Crnci” Jure Francetića", prenose Markićkini novinari ulomak iz Bakovićeve knjige gdje se suradnika talijanskih fašista i njemačkih nacista naziva biblijskom figurom.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara