KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Markotić: Bez cjepiva se nećemo riješiti virusa, a cjepivo ćemo imati za godinu dana

Markotić: Bez cjepiva se nećemo riješiti virusa, a cjepivo ćemo imati za godinu dana
Foto: HRT

ALEMKA MARKOTIĆ je gostujući u Dnevniku HRT-a rekla kako prije tri mjeseca nitko nije mogao predvidjeti što će biti, a ovakvoj brojci nije se nadala.

"Većina nas je očekivala da će razdoblje svladavanja epidemije možda dulje trajati, očekivali smo, gledajući ono što se događa u Italiji, da bi moglo biti puno razornije, ali uspjeli smo sve skupa napraviti i tu smo s iznimno dobrim rezultatima", rekla je.

Markotić kaže da virus nije oslabio, ali građani su se pridržavali propisanih mjera. Pojasnila je kako je koronavirus kapljična infekcija. One slabe u ljetno vrijeme, a što će biti dalje, vidjet će se.

Dodaje da možemo gajiti nadu da će virus nestati, no kaže da to ovisi što će biti sa zemljama u kojima je iznimno velik broj zaraženih.

"Ako ostane u populaciji u većem broju, onda će biti drugog vala, koji svi eksperti predviđaju", rekla je Markotić.

Bez cjepiva se nećemo riješiti virusa

Na pitanje kakva će biti borba protiv koronavirusa u drugom valu kaže kako smo se sada naučili kako se boriti protiv virusa.

"Jasno je da se bez cjepiva nećemo riješiti virusa", rekla je Markotić.

Na pitanje je li realno da cjepivo imamo do kraja godine, rekla je da je realno da određene količine cjepiva budu gotove, ali neće biti kvalitetno ispitane.

"Niti će moći biti proizvedeno u dovoljnim količinama, niti će biti jasna njihova učinkovitost, bit će bitno da je neškodljivo, što se u prve dvije faze kliničkih ispitivanja provodi", pojasnila je. Smatra da ćemo cjepivo imati za nekih godinu dana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara