Marokanac osumnjičen za terorizam oslobođen uvjetno u Kanadi

Kanadski sud odlučio je u četvrtak da će uvjetno osloboditi Adila Charkaouija, Marokanca kojeg se sumnjiči da je povezan s terorističkom mrežom AlQaidom i kojemu prijeti protjerivanje iz Kanade, u očekivanju nastavka suđenja.

Sudac Simon Noel sa Saveznog suda ocijenio je da Adil Charkaoui više nije prijetnja za Kanadu.

No sudac je njegovo oslobađanje povezao s većim brojem uvjeta: Marokanac (31) morati platiti jamčevinu od 50.000 kanadskih dolara (40.500 američkih dolara), nositi elektronsku narukvicu pomoću koje će ga vlasti moći pratiti, ne smije razgovarati s nekim osobama i ne smije koristiti mobitel ni računalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Adil Charkaoui, otac dvoje malodobne djece, uhićen je 21. svibnja 2003. na temelju državnog jamstva o sigurnosti, iznimnog postupka koji kanadskim vlastima omogućuje da ne moraju ni javnosti ni njegovim odvjetnicima objaviti glavninu dokaza protiv njega.

Kanadska obavještajna služba sumnjiči ga da je boravio u logoru Al-Qaide za obuku u Afganistanu 1998. te da je bio povezan s Marokanskom skupinom islamskih boraca (GICM) koju se sumnjiči za sudjelovanje u atentatima u Casablanci 2003. i u Madridu u ožujku 2004.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara